kulcsár edina
Ez a konyhai trükk fantasztikus, háziasszonyok millióinak könnyítheti meg az életét. Egyszerű, olcsó, és sok bosszúságtól megkímél...
Sokszor minden igyekezet ellenére odaég a lábosban az étel, és van, hogy se az egész éjszakás áztatás, se a kitartó sikálás nem segít. Nem csupán bosszantó, de rengeteg idő is elmegy a súrolással, ráadásul utóbbival akár kárt is tehetsz a lábasban, hiszen megkarcolódhat, zománcos edénynél pedig felpattanhat a zománc. Nincs is szükség azonban erőlködésre: önts ecetet a lábosba, és egy-kettő megszabadulhatsz az odakozmált ételmaradéktól.
Semmi másra nem lesz szükséged a művelethez, mint egy bögre ecetre, két bögre vízre, és persze az odaégett edényre. Öntsd az ecetet a lábosba, majd add hozzá a vizet is, és az egészet tedd fel a tűzhelyre. Forrald 5-10 percig, és közben néha nyúlj bele a lábasba fakanállal, és próbáld meg fellazítani az odaégett maradékot. Érdemes nyitott ablaknál végezni a műveletet, mert a forrásban lévő ecetnek igencsak intenzív illata van, ami akár az egész lakást beterítheti. A forralás után vedd le a lábast a tűzről, majd várd meg, hogy kihűljön az ecetes víz. Ezután önts bele egy kevés mosogatószert, és szivaccsal mosogasd el. Most már könnyedén fel fog jönni a szennyeződés, még az is, ami az ecetes forralás után esetleg a lábas alján maradt.
Ha nincs otthon ecet, vagy nem szereted a szagát, akkor vedd elő a szódabikarbónát! Szórj annyit a lábas aljára, hogy teljesen befedje az égett szennyeződést, majd öntsd fel két ujjnyi vízzel. Tedd fel a tűzhelyre, és várd meg, míg gyöngyözni kezd. Ezután vedd le, és hagyd állni. Negyedóra múlva próbáld meg fakanállal fellazítani az odaégett réteget; ilyenkor már könnyebben lejön. Érdemes még egy kicsit hagyni ázni a lábast; fél-egy óra múlva már simán mosogatószivaccsal is meg tudod majd tisztítani.