kulcsár edina
A grillpartik a tűzrakással kezdődnek, ha próbáltad tudod, hogy nem is annyira könnyű. Szerezd be a hozzá való csodaszereket.
Itt a tavasz, kezdődhet a szabadtéri sütögetés! A grillezés első lépése a tűzrakás. Használj brikettet, ami hosszabban ég, faszenet, amely olcsóbb vagy keményfát, amely füstillatot kölcsönöz az ételnek. Régebben úgy kezdtek neki a profik, hogy a faszenet halomba húzták a tűztérben, rálocsolták a gyújtófolyadékot, majd begyújtották. Megvárták, míg a tűz csillapodik, ezután jött a parázs elterítése és a hússütés. Ennél a módszernél persze van jobb is, hiszen ebben az esetben előfordulhat, hogy a folyadék használata miatt az íz megérződik a húson, ami egészségtelen.
Használj célszerszámot! Ez az izzítócső, mely egy lyukacsos fémhenger fémráccsal. Ebbe kell beleszórni a szenet felülről, miközben újságpapírral vagy gyújtós tablettával begyújtod. A csőben hamar begyullad a szén, és izzó parázzsá válik. Ez a módszer nagyon praktikus, de akkor a legjobb, amikor pótolni kell a leégett szenet. Amikor látod, hogy hamarosan leég az előző.
El kell találni a megfelelő hőmérsékletet, azt a pillanatot, ami a sütögetésre a legalkalmasabb. Ha túl nagy a tűz, a hús szénné fog égni, olyan lehet, mint a cipőtalp, ha viszont túlságosan lehűl, könnyen rágós és nyers maradhat minden. Ezért tartsd a grill fölé a tenyered és kezdj el számolni egyesével. 3-4 másodpercig tudod ott tartani a kezed, akkor 300-350 fokos nagyjából a hő. Ilyenkor érdemes a húst a sütőre helyezni.