Létrehozva: 2022.02.22.

Ezeket a magokat kezdd el nevelni és gyönyörű lesz idén a kert

Elérkezett a palántaszezon, már néhány növényt elkezdhetsz nevelni a lakásban. Mutatunk néhány csodaszép virágot, aminek a magját most kell elvetni.

A legtöbb kertészetben áprilisban-májusban lehet kapni cserepes virágpalántákat is, melyekkel már nincs más dolgod, mint kiültetni őket a kertedbe. Bár egyesével nem kerülnek sokba, ha nagy virágágyásokat akarsz, akkor borsos ára lehet az ültetésnek. De miért is vásárolnál, ha magad is elő tudod nevelni őket otthon? Ez a három virág nemcsupán mutatós, de igénytelen is; és hosszú hónapokig csoda szép virágokkal hálálják meg a gondoskodást.

Fotó: Pixabay.com

1. Petúnia

Fotó: Pixabay.com

Macerás, de egy próbát még kezdők is tehetnek vele. Ha magról neveled, még az az előny is a tiéd, hogy válogathatsz a színek között, így pompás ágyásaid lesznek. Bár szívós és ellenálló, a melegre nagyon igényes, így ezekben a hetekben még a kertbe nem szabad vetni. Ahhoz, hogy a kiültetésre erősek legyenek a palánták, legalább 10 héttel korábban el kell vetned a magokat, és a lakásban nevelni őket – erre a legideálisabb időpont március első hete. Jó minőségű palántaföldet használj, és amikor elszórod a palántázó tálcában a magokat, épp csak leheletnyi földet húzz rájuk. Ezután óvatosan permetezd meg őket egy szórófejes flakonból, és tegyél a tálca tetejére zacskót vagy fóliát. Ezt kicsírázás után vedd is le róla. Fontos, hogy a petúnia fényre csírázik, tehát a 24 Celsius fokos hőmérséklet mellett napfényre is szüksége van. Ha kicsírázott, már kisebb hőfokkal is beéri, 18 Celsius fokon szépen fejlődik; de érdemes kéthetente vízben oldódó műtrágyát adni neki. A földjüket mindig öntözd meg, amikor már kiszáradt. Amikor a magoncok 2-3 valódi levelet hoztak, akkor átültetheted poharakba őket.

2. Bársonyvirág

Fotó: Pixabay.com

A büdöske néven is ismert virág gyorsan fejlődik akkor is, ha áprilisban kiszórod a magokat a földre; ám ha biztosra akarsz menni, érdemes palántát nevelned. A magokat 1-2 centiméter mélyre vesd jó minőségű palántaföldbe, és ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről sem. 18 Celsius fokos hőmérsékleten csírázik. Április végén, május elején már szép, nagy virágokat ültethetsz ki az ágyásaid köré, vagy a virágoskertbe. A bársonyvirág nem csupán díszíthet: ha a konyhakertbe is ültetsz belőle a zöldségek köré, rengeteg kártevőt távol tart az ágyásaidtól.

3. Kokárdavirág

Fotó: Pixabay.com

Különleges színfolt a virágos kertben, előkertekben, de akár balkonládában is nevelheted. Nyáron, ősz elején pompás virágaival hívja fel magára a figyelmet, és bár kényesnek tűnik, valójában nagyon egyszerű a gondozása. Magjai fényre csíráznak, ezért, akárcsak a petúnia esetében, itt is fontos, hogy a vetés után ne, vagy csak alig takard be őket, de egy kicsit nyomkodd hozzá a magokat  palántaföldhöz. Ügyelj rá, hogy mindig nedves legyen a földje, és 16-18 fokos helyiségben legyen. A magok 2-3 hét alatt kicsíráznak; ha már megjelentek a valódi levelek, érdemes ritkítani, pikírozni őket. A túlöntözést nem szereti, ezért csak annyi vizet kapjon, hogy nedves legyen a föld. Április közepén már ki is ültetheted a végleges helyére.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

hirtv.hu

A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

VV Virág luxusmárkával villog, durván nekimentek a kommentelők

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!