tóth gabi
El se tudnánk képzelni, mennyi mindenre használható a kávézacc.
A legtöbben szemétként gondolunk a kávézaccra, amely a reggeli finom fekete után marad. Pedig el sem tudnánk képzelni, mennyi értékes dologra használhatnánk.
• Kevesen tudják, de a kávézacc tökéletes trágya. Vissza tudjuk vele állítani a föld tápanyagtartalmát, valamint olyan hasznos állatokat is a kertbe tudunk csalogatni vele, mint a földigiliszta.
• A hangyák, csigák ellen is tökéletes, ugyanis erős szagtalanító hatása van, ezzel pedig meg tudjuk védeni a virágainkat.
• A zacc rendkívül gazdag kalciumban és magnéziumban. Bomlása során pedig nitrogént, foszfort és káliumot bocsát ki. Ezek mind-mind nagyon fontos hatóanyagok a zöldségek fejlődéséhez. Ezért érdemes a zaccot már a vetőmaggal összekeverni, illetve a kávézacc virágföldbe is keverhető.
• A kávézaccot dörzsikeként is használhatjuk: kíméletesen, de tökéletesen eltávolítja az odaégett ételeket is az edények faláról. Ráadásul a fertőtlenítésben is sokat tud segíteni, hiszen a kávé antibakterializáló hatású.
• Kiemelkedő tulajdonsága a szagtalanítás, ami nem csak a növényvédelemben segít. Elhelyezhető használt cipőkben, táskákban, edzőruhák között is. Emellett a hűtőben is nagy hasznát vehetjük: eltünteti az ételszagot, így a hűtő kinyitásakor a konyha nem telik meg az ételek szagával, de a hűtőben sem veszik át egymást szagát az ételek.
• A bőr hámlasztáshoz remekül alkalmazható a kávézacc. Ehhez nincs másra szükség, mint összekeverni egy kis vízzel vagy kókuszolajjal, majd szétkenni a testeden és arcodon. Emellett a véráramlást is serkenti, ezért a bőr egészségéhez is hozzájárulhat.
• Sokan esküsznek arra is, hogy a cellulitisz ellen is bevethető, mert a koffeintartalma segít felvenni a harcot a zsírpárnácskákkal.