Létrehozva: 2021.02.07.

Itt az idő, hogy áttérjünk a hatékonyabban védő maszkokra?

A 2020-as év legelterjedtebb divatkiegészítője minden bizonnyal a textilmaszk volt. A hagyományos sebészi maszkok mellett ma is ezeket viselik a legtöbben. De vajon az új vírusmutációk megjelenésével nem volna itt az ideje jobban védő maszkokra váltani?

A textilmaszkok kétségkívül praktikusak, hiszen többször is használhatóak, könnyen tisztíthatóak, és ha a kedvenc színünket vagy mintánkat hordjuk, még az egyéniségünket is tükrözik. Azt pedig már szinte mondani sem kell, hogy a járvány megelőzésének fontos eszközei, hiszen a vírusokat tartalmazó, levegőben lebegő folyadékcseppecskéket felfogva lassítják a vírusok terjedését.

Fotó: Pixabay.com

Ám a koronavírusnak az utóbbi időben a korábbinál is fertőzőképesebb mutációi kezdtek terjedni. Nagy-Britanniából és Dél-Afrikából is elindultak olyan vírusvariánsok, amelyek a korábbinál jobban kötődnek az emberi sejtekhez, így gyorsabban fertőznek. Vajon ez azt is jelenti, hogy ellenük már nem nyújt elég védelmet a textilmaszk?

Több országban is kötelezővé tették az úgynevezett FFP2-es maszkot: Ausztriában és Németországon belül Bajorországban már csak ebben lehet belépni az üzletekbe, és tömegközlekedési eszközön utazni, épp a fertőzőképesebb vírusmutációk, és az emiatt növekvő fertőzésveszély miatt.

Természetesen a textilmaszk sem hatástalan, hiszen a kötelező maszkviselés mindenütt hatékonyan lassította a fertőzés terjedését. Azt viszont mér régóta tudják a szakértők, hogy ezeknél sokkal hatékonyabban szűrnek a sebészi maszkok, és még hatékonyabbak az FFP2-es (N95, KN95) besorolású maszkok.

Egy 2020 augusztusában lefolytatott vizsgálatban a kutatók 14-féle, általánosan használt maszkot teszteltek. A laboratóriumi kísérletekben azt szerették volna kideríteni, hogy a viselőjük szájából kiáramló folyadékcseppekből mennyit engednek át a maszkok. A kísérlet eredménye szerint a leghatékonyabban a sebészi maszkok, illetve az FFP2-es maszkok szűrtek. Ezt követték a három rétegű textilmaszkok, a többi különböző típusú textilmaszk pedig csak ezután következett.

Fotó: Pixabay.com

A kutatók hangsúlyozták, hogy a textilmaszkok között is különböző minőségűek vannak – minél több rétegű egy maszk, annál hatékonyabban véd. De az FFP2-es maszkok mindegyiknél jobbak.

Korábban azért is terjedt gyorsan a textilmaszkok használata, mert sebészi és FFP2-es maszkból viszonylag kevés volt, így ezeket jobb volt inkább az egészségügyi dolgozóknak meghagyni. Így aztán egyre többen készítettek textilmaszkot átmeneti megoldásként – akár saját használatra, akár eladásra. Most viszont már lassan egy éve benne járunk a világjárványban, bőségesen áll rendelkezésre hatékony maszk, így érdemes a használatukat újra gondolni, vagyis hatékonyabban védő maszkra váltani. Emellett persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a maszkokat megfelelően viseljük, és rendszeresen cseréljük.

Ez is érdekelhet

origo.hu

5 szuper, gyerekbarát strand belföldön

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

magyarnemzet.hu

„Menjetek ti Ukrajnába, és szolgáljatok ti!” – káosz az ukrán konzulátuson

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

hirtv.hu

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: a Halak szerelmes, a Mérleg jókedvű

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!