Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2020.12.07.

Kiderült az igazság a margarinról. Tényleg jobb, mint a vaj?

A margarint sokáig egészségesebbnek tartották a vajnál, az utóbbi időben azonban elég rossz lett a híre. De vajon mi igaz mindebből?

Szerző Horváth Gabi

A régi típusú margarinok rossz híre annak köszönhető, hogy a hidrogénezett növényi zsiradékban valóban előfordultak egészségtelen transzzsírsavak. A mai margarinokat már nem így készítik, hanem legfőképpen hűtés melletti keveréssel. Szilárd állaguk pedig annak is köszönhető, hogy a folyékony növényi olajok mellett szobahőmérsékleten szilárd növényi zsírokat is tartalmaznak. Vagyis a mai margarinokban már nincsenek káros tranzszzsírsavak – már csak azért sem, mert Magyarországon nem forgalmazhatók egy nagyon alacsony határértéknél több káros zsiradékot tartalmazó élelmiszerek. Vagyis azok a margarinok, amelyeket bármelyik üzlet polcairól levehetsz, nem károsak az egészségre.

Fotó: Pixabay.com

Még akkor sem, ha sokan szeretik őket „műanyagnak” kikiáltani. Ha láttál már olyan videót vagy képet, amelyen a hangyák a margarint elkerülik, míg a vajat jó ízűen megeszik, annak sem ez a magyarázata. A hangyák egyszerűen a vajban levő tejcukorra mennek, a margarin pedig, mivel növényi olajból készül, nem tartalmaz tejcukrot.

De akkor vajon a margarin az ideális zsiradék azoknak, akik nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot? Nos, ez sem mindig igaz, hiszen számos termék tartalmaz a vajas íz elérése érdekében tejszármazékot, ez pedig már nem felel meg a vegánok igényeinek. Aki az állati eredetű alapanyagoktól mentes ételeket keresi, annak mindig gondosan el kell olvasnia a címkét a margarinokon.

Fotó: Pixabay.com

Mi a helyzet a vaj és a margarin tápanyagaival? Nos, a margarin épp annyi zsiradékot tartalmaz, mint a vaj, de kevesebb benne a telített zsírsav, és több a telítetlen, így a szív és az érrendszer számára kisebb terhelést jelent. A zsírtartalma miatt viszont mindenképpen érdemes óvatosan, mértékkel használni. A másik fontos választóvonal az íz, ki a margarinét, ki a vajét szereti jobban, és eszerint dönt arról, mit ken a kenyerére. Ha sütéshez választod a vajat vagy a margarint, mindkettővel picit más ízű lesz a végeredmény – arról, hogy melyik süteményből lesz családi kedvenc, megint csak az ízlésetek dönt. Ami viszont mindenképpen tény: a zsiradékok energiatartalma magas, tehát ha fogyni akarsz, alaposan nézd meg, mennyit használsz belőlük.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek