RETRO RÁDIÓ

Kiderült az igazság a margarinról. Tényleg jobb, mint a vaj?

Margarin 03
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2020. 12. 07. 11:15

A margarint sokáig egészségesebbnek tartották a vajnál, az utóbbi időben azonban elég rossz lett a híre. De vajon mi igaz mindebből?

A régi típusú margarinok rossz híre annak köszönhető, hogy a hidrogénezett növényi zsiradékban valóban előfordultak egészségtelen transzzsírsavak. A mai margarinokat már nem így készítik, hanem legfőképpen hűtés melletti keveréssel. Szilárd állaguk pedig annak is köszönhető, hogy a folyékony növényi olajok mellett szobahőmérsékleten szilárd növényi zsírokat is tartalmaznak. Vagyis a mai margarinokban már nincsenek káros tranzszzsírsavak – már csak azért sem, mert Magyarországon nem forgalmazhatók egy nagyon alacsony határértéknél több káros zsiradékot tartalmazó élelmiszerek. Vagyis azok a margarinok, amelyeket bármelyik üzlet polcairól levehetsz, nem károsak az egészségre.

Fotó: Pixabay.com

Még akkor sem, ha sokan szeretik őket „műanyagnak” kikiáltani. Ha láttál már olyan videót vagy képet, amelyen a hangyák a margarint elkerülik, míg a vajat jó ízűen megeszik, annak sem ez a magyarázata. A hangyák egyszerűen a vajban levő tejcukorra mennek, a margarin pedig, mivel növényi olajból készül, nem tartalmaz tejcukrot.

De akkor vajon a margarin az ideális zsiradék azoknak, akik nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot? Nos, ez sem mindig igaz, hiszen számos termék tartalmaz a vajas íz elérése érdekében tejszármazékot, ez pedig már nem felel meg a vegánok igényeinek. Aki az állati eredetű alapanyagoktól mentes ételeket keresi, annak mindig gondosan el kell olvasnia a címkét a margarinokon.

Fotó: Pixabay.com

Mi a helyzet a vaj és a margarin tápanyagaival? Nos, a margarin épp annyi zsiradékot tartalmaz, mint a vaj, de kevesebb benne a telített zsírsav, és több a telítetlen, így a szív és az érrendszer számára kisebb terhelést jelent. A zsírtartalma miatt viszont mindenképpen érdemes óvatosan, mértékkel használni. A másik fontos választóvonal az íz, ki a margarinét, ki a vajét szereti jobban, és eszerint dönt arról, mit ken a kenyerére. Ha sütéshez választod a vajat vagy a margarint, mindkettővel picit más ízű lesz a végeredmény – arról, hogy melyik süteményből lesz családi kedvenc, megint csak az ízlésetek dönt. Ami viszont mindenképpen tény: a zsiradékok energiatartalma magas, tehát ha fogyni akarsz, alaposan nézd meg, mennyit használsz belőlük.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.