MANI

Melyik a legjobb dobozos margarin? Nem a drágább nyert

A Nébih legújabb terméktesztjén a dobozos margarinokat vizsgálta, összesen 17-et. Ezek között volt laktózmentes, vegán és vitaminnal dúsított is. Így teljesítettek a termékek a teszten.
címkék:
  • Szerző: MZ/X

A dobozos margarin a háztartások egyik alap élelmiszere. Vásárláskor több háziasszony kosarába bekerül. Vannak, akik a vaj alternatívájaként választják. Sokak a szendvicset el sem tudnák képzelni nélküle. A hatóság termékteszt-oldalán, a Szupermentán megjelent teszt készítői sokféle dobozos margarinnal találkoztak a boltokban, az ízesítetten át a sós termékekig. Vizsgálat alá a vásárlók számára széles körben elérhető, ízesítés nélküli, 39-60% zsírtartalmú margarinok kerültek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

Mit vizsgáltak a szakemberek?

Laboratóriumi körülmények között vizsgálták a termékek zsírtartalmát, tartósítószer tartalmát (szorbinsav, benzoesav), a vitamintartalmukat, a laktóz és a tejfehérje szintjét, a fémszennyeződést, és ahol ezt feltüntették, az omega-3, omega-6 zsírsav tartalmat.

Milyen eredményre jutottak?

A vizsgált margarinok zsírtartalma 39% és 60% között mozgott. Ezt az értéket igazolták is a vizsgálatok. A tartósítószerek használata a margarinban általánosan elterjedt, mivel a víz-olaj emulzió könnyen romlik. Ennek megakadályozásához például kálium-szorbátot használnak. Ez gátolja a penész- és élesztőgombák szaporodását. A vizsgált margarinok közül a jelölésük alapján 13-ban használtak tartósítószert, mindnél kálium-szorbátot. Az eredmények alapján egyik termékben sem volt több ebből az anyagból, mint amennyit a törvények megengednek.

A vitaminok hozzáadása nem kötelező a margarin gyártásakor, azonban általánosan elterjedt gyakorlat. Amennyiben vitaminnal dúsítják a margarint, akkor a gyártónak az uniós rendelet szerint meghatározott minimum mennyiséget hozzá kell adnia a termékhez, amit a teszt eredménye szerint meg is tettek. A vizsgált minták mindegyikében volt A- és D-vitamin. Emellett 11 mintában volt E-vitamin, 5 margarinban B1 és B2-vitamin, 6 margarin pedig B6 és B12 vitaminokat, illetve 4 termék folsavat (B9-vitamin) is tartalmazott.

A termékeken kiemelten fel kell tüntetni az allergén összetevőket is, például a laktózt (tejcukor) és a kazeint (tejfehérje), mivel ezek elfogyasztása is okozhat arra érzékenyeknél egészségügyi panaszokat. Ennek a kritériumnak is minden termék megfelelt.

Az ólom és réz a margarinok alapanyagát adó növényekben fordulhatnak elő, amelyek a környezetükben megtalálható fémeket el tudják raktározni. Emiatt hazai és uniós rendeletek szabályozzák a réz, illetve az ólom megengedhető felső határértékét a termékekben. A vizsgált margarinok közül véletlenszerűen kiválasztva öt termék ólom-, és négy termék réztartalmát vizsgáltak meg a laborban és mindent rendben találtak a szakemberek.

Melyik a legjobb margarin a vizsgált 17 közül?

A laborteszt mellett ezúttal is végeztek kedveltségi vizsgálatot is, amin szakértő és laikus kóstolók is részt vettek. A termékek értékelése vak-kóstolásos módszerrel történt, azaz nem tudták, mely sorszám melyik márkát takarja.

A résztvevők 4 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a margarinokat: külső megjelenés, szín, illat és íz. A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a margarinok íze volt, melynek értékelése során a Líra Félzsíros margarin A-, D-, E-vitaminnal végzett az élen. A második legfontosabbnak ítélt jellemző, az illat pontozása során szintén ez a margarin diadalmaskodott.

Az összesített értékelésben is a Líra Félzsíros margarin A-, D-, E-vitaminnal (478 Ft) állhatott a dobogó legfelső fokára. A második helyen a Bords Eve Olívaolajjal Csökkentett zsírtartalmú margarin 4% olívaolajjal (1038 Ft) végzett, míg a dobogó harmadik fokára a Flora Olive 39% zsírtartalmú light margarin olívaolajjal (1573 Ft) léphetett fel.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?