kulcsár edina
Végre egy igazi férfias finomság, ami nem krémes és habos vagy émelyítően édes! Desszert csúcsragadozóknak...
De hát létezik egyáltalán ilyen? Torta, ami nem édes, hanem sós, ráadásul puha piskótatészta helyett fűszeres hús az alapja? Hiszen ilyen nincs...
Szorult helyzetben jött a fantasztikus ötlet
Ilyesfajta gondolatok cikáztak Bardi Dávid mesterszakács fejében, miközben éjszaka álmatlanul vergődött az ágyában a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén kellős közepén. Érthető módon nem tudott aludni, hiszen az étterem, ahol dolgozott, bezárt a veszélyhelyzet idejére, ő pedig munka és fizetés nélkül maradt. Folyamatosan azon agyalt, hogy miként törhetne ki a csapdából. Így jött a kósza gondolat, a hústorta ötlete, és bár a szűkös időszakban minden fillér számított, elhatározta, hogy megcsinálja, és nem akárhogy.
Minőségi szürke marhából, tatárbifsztek stílusban, gyönyörű zöldségvirágokkal megdíszítve, hogy igazán ütős legyen.
Titkos receptúra
A tatárbifsztek tortának volt azért előélete, hiszen Dávid egyik ismerőse születésnapjára korábban készített már ilyet. „Az volt az első példány, és mondhatom, hatalmas sikere lett. A szülinapi parti csúcsa volt, amikor a társaság megbontotta a tatártortát, ami aztán pillanatok alatt elfogyott...
Azon a bizonyos éjszakán az jutott eszembe, hogy talán ebből az ötletből ki lehetne hozni valamit” – meséli Dávid. Másnap elment, hogy beszerezze az alapanyagokat. Otthon aztán nekiállt a projektnek. „Először 5 napra borsos-mustáros-olajos páclébe tettem a húst. Aztán jött az aprítás. Bár sokan darálják a húst, én nem esek neki ilyen durván. Az igazi tatárhoz jobb átvagdosni, így nem roncsolódnak a rostok. Én ezt a műveletet egy széles pengéjű késsel végzem. A fűszerezéssel a klasszikus magyar ízvilághoz igazítottam a keveréket. A hozzávalók pontos listája viszont hadd maradjon a titkom. Annyit azért elárulok, hogy tojást még véletlenül sem tettem bele. Végül összeállítottam a bifsztektortát és megmutattam az interneten…”
Imádják, mert nem édes, hanem sós
Soha korábban nem tapasztalt lelkesedéssel fogadták a húsimádók az ötletet. Dávid posztját több ezren lájkolták és nagy valószínűséggel elkezdtek hozzá befutni a megrendelések is. Érdekes módon nemcsak férfiak, hanem férjüket meglepni kívánó hölgyek is érdeklődtek nála. A visszajelzések alapján egyértelműen kiderült, hogy sokan nem is szeretik az émelyítően édes desszerteket, szívesen fogadják a sós újítást. „Egyelőre csak baráti alapon tudok tortákat vállalni, de nagy álmom, hogy egyszer majd ebből az ötletből élhessek meg.”
Ez már szenvedély! A tatárbifsztek tortával Dávid valójában egybe gyúrta mindazt, ami fejében, illetve a szívében lakozik. Szakács végzettségével naphosszat főz, mégpedig nem is rosszul, de mellette autodidakta módon profi cukrásznak képezte ki magát. Bámulatos tortákat készít hobbiból, a legvadabb megrendelői kéréseket teljesítve. Ahogy elnézzük műalkotással felérő desszertjeit, bátran kijelenthetjük, hogy Dávid fantáziája szárnyaló. Nem is csoda, hogy eszébe jutott a sós torta ötlete!