tóth gabi
Napjainkban egyre jobban divatoznak a különféle keleti élelmiszerek és italok, amelyek az egészségünk megőrzéséhez járulnak hozzá. Ez az élelmiszer azonban már évszázadok óta a magyarok konyhájának alapanyaga, amelyet nem érdemes elfelejteni!
Egyre többen egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy megőrizzék az egészségüket és jó formában legyenek. Emiatt mostanság igencsak divatoznak a keleti ételek és italok, amelyekről úgy gondoljuk, hogy egészségesebbek és gyógyítóbbak. Hatalmas népszerűségnek örvend többek között a matcha tea és a chia, a bulgur és a kuszkusz, amelyek csupán nemrégiben jelentek meg a hazai piacon.
Nem muszáj azonban újdonságokhoz nyúlnunk ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket. Bátran fogyaszthatunk olyan élelmiszereket, amelyek még dédnagyszüleink idejében mindennapos alapanyagok voltak, és nem kevésbé egészségesek és jótékony hatásúak.
Többek között ilyen alapanyag a köles.
A köles manapság nem tartozik a legnépszerűbb ételek közé, sokak pedig azt sem tudják, mi fán terem ez a gabonaféle. Pedig igen nagy múltra tekint vissza: 10 ezer évvel előzi meg a rizst a kínai konyhában, azonban Európában is elterjedt, és nagyon sokáig alapvető élelmiszernek számított. Számtalan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, így keresve sem találhatnánk egészségesebb étket.
Mindössze 10 dkg köles 550 mg kovasavat tartalmaz, ami rendkívül fontos a csontképzés szempontjából. Tartalmaz emellett magnéziumot, vasat, foszfort, káliumot, cinket, és még hosszasan sorolhatnánk a sort. Fontos kiemelni azt is, hogy ez az egyetlen gabonaféle, amely lúgos hatású.
A kölest számtalan receptben fel lehet használni. Készíthetünk ízletes köleskását (keverjünk bele zöldségeket, hagymát, pestót). Felhasználhatjuk köretként, belekeverhetjük salátába is.