tóth gabi
Nem tudod, mi az a Borzag? Akkor épp itt az ideje, hogy megismerd.
A Borzag egy pálinka, amely most európai uniós oltalom alá került, akárcsak a Sárréti kökénypálinka és a Szabolcsi alma. Ezzel 85-re emelkedett az Európai Bizottság által bejegyzett magyar földrajzi árujelzők száma.
A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, valamint segíti a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítót pedig a terméke népszerűsítésében
– hangsúlyozta az eset kapcsán az Agrárminisztérium.
A három újabb magyar agrártermékkel együtt immár 32 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és 15, ugyancsak magyar pálinka elnevezése védett az EU területén. Az uniós oltalmi rendszer védi azokat az agrártermékeket, amelyek egy lehatárolt földrajzi területről származnak, és amelyek előállítása az ehhez a földrajzi területhez köthető eljáráson alapul.
A Borzag pálinka készítése évszázadokra nyúlik vissza Nógrádban, és kizárólag a vármegye pálinkafőzdéiben állítható elő, onnan származó vadon termő földi bodza vagy más néven borzag csonthéjas terméséből. A térségre jellemző gyenge savanyú kötött talaj és az egyedi klimatikus viszonyok, a hűvös, párás, árnyékos helyek a kedvezők a gyümölcs számára. A borzag kesernyés íze adja a belőle készült pálinka marcipános és fűszeres jellegét.
A Sárréti kökénypálinka csak a Hajdú-Bihar és Békés megye Sárrét elnevezésű területén található pálinkafőzdékből kerül ki, az ott vadon termő kökényből. Az ott termő kökény az ásványi anyagokban gazdag talajnak és a magas, 2500 órát meghaladó napsütéses óráknak köszönhetően az átlagosnál gazdagabb ásványi és aromaanyagokban. A kizárólag vadgyümölcsből készült Sárréti kökénypálinka cefréjébe visszahelyezett töretlen kökénymagtól a pálinka kökényvirág-illatú és mandulaízű, illetve a gyümölcs magas cukortartalma miatt enyhén édes és marcipánra emlékeztető ízű.
A magyar almatermesztés hírnevét a Szabolcsi alma alapozta meg. Mai termesztését a Debreceni Egyetem több mint hetvenéves múlttal rendelkező Újfehértói Kutatóintézete fajtafenntartással, minősített szaporítóanyag előállításával és szaktanácsadással segíti. A jogosult Szabolcsi alma Termelői Csoport célja a szabolcsi almatermesztés hagyományaira építve, a kor kihívásainak megfelelő és fenntartható módon termesztett, kiváló minőségű étkezési alma előállítása, feldolgozása és fogyasztásának népszerűsítése.