RETRO RÁDIÓ

Íme, az amerikai hadsereg military diétája: figyeld a színeket

Íme, az amerikai hadsereg military diétája: figyeld a színeket
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2021. 12. 28. 19:45

Az amerikai hadsereg egyszerű színkód-rendszerrel oldotta meg, hogy a kantinban okosan válasszanak az egyenruhások. Mutatjuk a trükköt, amit a mindennapokban is átvehetsz, hogy ne kelljen sokat gondolkodnod az étrendeden.

Az amerikai hadsereg kantinjaiban egy egyszerű színkódot használnak arra, hogy megjelöljék: mennyire egészséges egy-egy étel. A zölddel jelölt ételeket bármilyen mennyiségben nyugodtan lehet fogyasztani. A sárgával jelölt élelmiszereket valamivel ritkábban érdemes magunkhoz venni, míg a pirosakkal jobb, ha takarékosan bánunk.

Fotó: Pixabay.com

A piros színkód sem jelent tiltást, csak annyit, hogy ha lehet, ne ez tegye ki az étkezéseink nagy részét. A „Go for Green” (Menj a zöldre) program lényege épp az, hogy bonyolult diéta-szabályok helyett egészséges útmutatót adjon a katonák kezébe a mindennapi döntésekhez. Megmutatjuk, hogyan lehet mindezt az otthoni konyhára is lefordítani.

Zöld: edd minél gyakrabban

Fotó: Pixabay.com

A zöld kódot viselő ételek általában rostban és egészséges zsiradékban gazdagok, hozzáadott cukorban szegények, és amennyire lehet, természetes állapotúak. De tartoznak a friss gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a sovány hús, túró, valamint az avokádó. A legjobb, ha a hűtőd minél színesebb: a zöld salátaféléktől a piros paradicsomig és a lila padlizsánig minden megtalálható benne. A fehérjeforrásokból is jó, ha minden nap fogyasztasz, a rostok kedvéért egy kis teljes kiőrlésű gabonával kiegészítve.

Sárga: tarts mértéket

Fotó: Pixabay.com

A sárga kóddal ellátott ételek már valamivel feldolgozottabbak, de jó adag hasznos tápanyag és rost van bennük – igaz, telített és telítetlen zsírsavakat, valamint némi hozzáadott cukrot is találunk bennük. Ide tartoznak a vörös húsok, a sertéshús, a tészta, a kész salátaöntetek, a soványabb sajtok és az olajos magvak, illetve a belőlük készül magvajak. Jó, ha ezekből csak hetente néhányszor kóstolgatsz.

Piros: csak óvatosan!

Fotó: Pixabay.com

A piros színkategóriába kerültek a feldolgozott élelmiszerek, amelyek a legkevesebb hasznos tápanyagot és rostot tartalmazzák, viszont bőven lehet bennük hozzáadott cukor, vagy akár káros transzzírok. Ilyenek a desszertek, a bő zsiradékban sütött, rántott ételek, a sajtok és az előre csomagolt rágcsálnivalók. Nem kell őket teljesen kiiktatni az étrendendből, de mindenképp bánj velük nagyon takarékosan, csak azután kóstolgasd őket, hogy már feltöltekeztél zöldfélékből.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.