Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2021.12.28.

Íme, az amerikai hadsereg military diétája: figyeld a színeket

Az amerikai hadsereg egyszerű színkód-rendszerrel oldotta meg, hogy a kantinban okosan válasszanak az egyenruhások. Mutatjuk a trükköt, amit a mindennapokban is átvehetsz, hogy ne kelljen sokat gondolkodnod az étrendeden.

Szerző Horváth Gabi

Az amerikai hadsereg kantinjaiban egy egyszerű színkódot használnak arra, hogy megjelöljék: mennyire egészséges egy-egy étel. A zölddel jelölt ételeket bármilyen mennyiségben nyugodtan lehet fogyasztani. A sárgával jelölt élelmiszereket valamivel ritkábban érdemes magunkhoz venni, míg a pirosakkal jobb, ha takarékosan bánunk.

Fotó: Pixabay.com

A piros színkód sem jelent tiltást, csak annyit, hogy ha lehet, ne ez tegye ki az étkezéseink nagy részét. A „Go for Green” (Menj a zöldre) program lényege épp az, hogy bonyolult diéta-szabályok helyett egészséges útmutatót adjon a katonák kezébe a mindennapi döntésekhez. Megmutatjuk, hogyan lehet mindezt az otthoni konyhára is lefordítani.

Zöld: edd minél gyakrabban

Fotó: Pixabay.com

A zöld kódot viselő ételek általában rostban és egészséges zsiradékban gazdagok, hozzáadott cukorban szegények, és amennyire lehet, természetes állapotúak. De tartoznak a friss gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a sovány hús, túró, valamint az avokádó. A legjobb, ha a hűtőd minél színesebb: a zöld salátaféléktől a piros paradicsomig és a lila padlizsánig minden megtalálható benne. A fehérjeforrásokból is jó, ha minden nap fogyasztasz, a rostok kedvéért egy kis teljes kiőrlésű gabonával kiegészítve.

Sárga: tarts mértéket

Fotó: Pixabay.com

A sárga kóddal ellátott ételek már valamivel feldolgozottabbak, de jó adag hasznos tápanyag és rost van bennük – igaz, telített és telítetlen zsírsavakat, valamint némi hozzáadott cukrot is találunk bennük. Ide tartoznak a vörös húsok, a sertéshús, a tészta, a kész salátaöntetek, a soványabb sajtok és az olajos magvak, illetve a belőlük készül magvajak. Jó, ha ezekből csak hetente néhányszor kóstolgatsz.

Piros: csak óvatosan!

Fotó: Pixabay.com

A piros színkategóriába kerültek a feldolgozott élelmiszerek, amelyek a legkevesebb hasznos tápanyagot és rostot tartalmazzák, viszont bőven lehet bennük hozzáadott cukor, vagy akár káros transzzírok. Ilyenek a desszertek, a bő zsiradékban sütött, rántott ételek, a sajtok és az előre csomagolt rágcsálnivalók. Nem kell őket teljesen kiiktatni az étrendendből, de mindenképp bánj velük nagyon takarékosan, csak azután kóstolgasd őket, hogy már feltöltekeztél zöldfélékből.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek