MEDICINA

Most érik a csodagyümölcs, amit minden nőnek ennie kell

A nők egyik leggyakoribb, kellemetlen tünetekkel járó hiányállapota a vashiány. A gyógyszertári szerek mellett vagy helyett azonban egy finom gyümölcs segítségével is feltölthetjük vasraktárainkat. De a szeder nem csak erre jó – eláruljuk, miért kellene minden nap enned belőle.
címkék:

A menstruáció során a távozó vérrel együtt rengeteg vasat is veszítenek a nők. Nem csoda, hogy a leggyakoribb hiányállapot körükben a vashiány, amely fáradtsággal, levertséggel, erőtlenséggel jár együtt. A szeder nyersen fogyasztva is remek ellenszer, de 1 kiló összezúzott szederhez 20 deka cukrot adva, és az elegyet lefedve, 16-22 fokos helyen lassan, 30-60 nap alatt megerjesztve természetes vasbort is készíthetünk belőle, amelyet naponta 1-2 teáskanálnyi mennyiségben érdemes fogyasztani. De a szedernek számos más jó hatása is van.

Fotó: Pixabay.com

Magas antioxidáns tartalma (különösen az antocián nevű vegyületekben bővelkedik) védi az ereket, és a ráncokért, valamint a sejtek öregedéséért felelős szabad gyökök hatásával is felveszi a harcot. Ennek köszönhető a daganatok megelőzésében betöltött szerepe is. A szeder több kutatás szerint erőteljes gyulladáscsökkentő. Ez többek között a gyomorfekély ellen is segíthet védelmet nyújtani.

Fotó: Pixabay.com

C-vitamin tartalma szintén antioxidáns hatású, de a mellékvesét is védi a stressz következményeitől. A C-vitamin a kollagéntermelést is serkenti a szervezetben, így a bőrünk is fiatal marad a sok szedertől. Természetes antibakteriális hatása számos fertőzés ellen nyújt védelmet. Mangán-tartalma pedig az agy optimális működését segíti, de a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik. Remekrostforrás, ezzel pedig a szervezet méregtelenítő folyamatait támogatja, de a vércukorszint egyenletesen tartását is segíti, sőt, a fogyókúrában is hasznos segítőtárs. A-vitamin tartalma az egészséges immunrendszer egyik kiváló támogatója.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?