tóth gabi
Itt a nyár, a jó idő és ezzel együtt az a sok piros finomság, amikkel nemcsak fogyni, de gyógyulni is lehet. Nézzük, miért érdemes ezekben a hónapokban erre a csodás színre koncentrálni!
A piros színű gyümölcsök és zöldségek a szív- és daganatos megbetegedések megelőzésében segítenek, valamint fejlesztik a memória működését. Sőt, bármilyen diétába beilleszthetjük őket. A piros szín feltölti szervezetünket energiával és szenvedélyessé tesz. Hatására gyorsabban ver a szívünk és felgyorsul a vérkeringésünk. Emellett az emésztésünkre is jótékonyan hat, így testsúlyunk csökkentésében is fontos szerepet játszhat.
Málnaszörp, a nyári meghűlés ellenszere
A málnaszörp izzasztó, lázcsillapító hatásának köszönhetően segíti szervezetünket a meghűléses betegségek leküzdésében. Frissen fogyasztva élvezhetjük vértisztító hatását. Natúr joghurtba keverve, egy kevés mézzel ízesítve egészséges és gyors nyári desszertet készíthetünk.
A málnának a termésén kívül a levelét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. A szülés előtt álló kismamáknak ajánlott málnalevél teát fogyasztani, ugyanis segíti a méh összehúzódásait és a magzat születését. De használhatjuk vércukorszitünk és vérnyomásunk csökkentésére is.
A szörp és lekvár mellett málnaecet is készíthetünk, amiből csepegtethetünk sajtokra, vagy salátákra.
Málnaecet készítése:
250 gramm mosatlan málnát tegyünk egy jól záródó edénybe, majd öntsük fel 1/4 liter fehérborecettel. Három hétig hagyjuk érlelődni, közben naponta rázogassuk. Ezután szűrjük le egy gézlapon keresztül és lezárva tároljuk hűvös helyen.
Piros ribizli, a gombás fertőzések megelőzésére
A ribizli apró bogyói magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti a fogakat és a csontokat. A candida gomba igen gyakori és makacs fertőzés. Hatástalanítására igyunk ribizliszörpöt. A ribizli a máj méregtelenítésében is fontos fontos szerepet tölt be. Érzékeny, száraz bőrünket pedig kényeztessük ribizliolajjal.
Készítsünk belőle szörpöt, hogy a téli megfázások idején is segítségünkre lehessen. Ha szeretnénk különleges falatokkal meglepni szeretteinket, akkor készítsünk levendulás ribizlilekvárt, vagy ribizli csatnit. A csatni, azaz pikáns mártás sült húsok ideális kísérője.
Paradicsom, a májbetegségek megelőzésére
A nyers paradicsom vér- és vesetisztító, melynek köszönhetően nagy mértékben tudja regenerálni a májat. Ezenkívül serkentőleg hat az immunrendszerre, az emésztésre, sőt, a bőrproblémákra is jó hatással van.
A paradicsom nyersen őrzi meg leginkább a vitamintartalmát, azonban az érvédő tulajdonságért felelős likopin nevű anyag hő hatására érvényesül igazán. Olívaolajjal fokozhatjuk tovább a gyógyhatást.
Készíthetünk belőle savanyúságot, levest, mártást vagy tegyünk el télire aszalt paradicsomot.
Mintaétrend:
Reggeli: Teljeskiőrlésű kenyér vajjal, epres rebarbara lekvárral
Tízórai: joghurtos krémtúró málnával
Ebéd: Sült csirkecomb, köles, ribizli mártás
Uzsonna: Gyümölcssaláta, málnaszörp
Vacsora: Görögsaláta