RETRO RÁDIÓ

Ezért idd a kávét citrommal, döbbenetes lesz a hatás

Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2020. 03. 24. 10:00

Elsőre bizarr párosításnak tűnik, de hidd el, jó hatású. Próbáld ki a citromos kávét!

A citromos kávé hívei szerint ez a „koktél” segít a zsírégetésben, enyhíti a fejfájást, és jót tesz a bőrnek. A kávé és a citrom külön-külön is jó hatású, együtt azonban hatványozottan tesznek jót a szervezetnek.

Fotó: Pixabay.com

Az eredeti recept szerint egy bögre, vagyis 2,5 dl amerikai stílusú, hosszú kávét kell összekeverni 1 citrom levével. Így ugyanis kombinálhatod a két ital jó hatását. A kávé és a citrom is tele van antioxidáns hatású vegyületekkel, amelyek védelmet nyújtanak a testednek a szabad gyökök ártalmas hatása ellen.

A pörkölt kávéban több mint ezerféle bioaktív anyag van, ezek közül a legfontosabb az élénkítő hatású koffein és a klorogénsav. Egyes kutatások szerint mindkettő rákmegelőző hatással bír. A kávét a 2-es típusó cukorbetegséget megelőző hatással is kapcsolatba hozták, és egyes vizsgálatok szerint a szív- és érrendszeri betegségek, a májbetegségek, a depresszió, valamint az Alzheimer- és Parkinson-kór megelőzésében is segíthet. A koffein a zsírégetést is támogatja.

A citrom kiváló C-vitamin és antioxidáns hatású flavonoid-forrás, ez utóbbi szintén rákmegelőző hatással bír. A C-vitamin az immunrendszer működését támogatja, ezen kívül az antioxidáns hatású vegyületekkel együtt segíthet a szív- és érrendszeri betegségek kivédésében.

Fotó: Pixabay.com

És hogy mit csinál együtt a két ital? Egyes tanulmányok szerint segíthet a felesleges testzsír eltávolításában, mégpedig úgy, hogy az anyagcsere sebességében fontos szerepet játszó barna zsírszövet működését támogatja, ezáltal pedig gyorsítja az anyagcserét. Ez a hatás azonban elsősorban a kávé koffeintartalmának köszönhető. A citrom annyiban erősíti ezt a hatást, mint ha a kávé után meginnál egy csésze citromos vizet.

Egy másik hír szerint a citromos kávé segíthet legyőzni a fejfájást. A kávé, bár egyeseknél, különösen citrommal együtt fogyasztva erősítheti is a fejfájásos tüneteket, másoknál, érösszehúzó hatásának köszönhetően valóban enyhíti a fejfájást. Sajnos az, hogy te melyik csoportba tartozol, csak kipróbálás útján dönthető el. Ez a hatás is főként a kávé koffeintartalmának köszönhető, ezt erősíti a citromlé C-vitaminjának frissítő hatása. De ha nem ízlik a citromos verzió, fejfájás esetén egyszerűen igyál egy hagyományos kávét, az is segíthet.

Fotó: pixabay.com

A kávé és a citrom antioxidáns-tartalma együtt különösen jót tesz a bőrnek. A kétféle antioxidáns együtt segít megelőzni és megszüntetni a bőr kiszáradását, kisimítja a bőrt, és helyreállítja annak védő funkcióját. A citrom C-vitamin tartalma serkenti a bőrt feszesen tartó kollagén termelődését, és segít a bőrnek, hogy helyreállítsa a napfénytől származó károsodásokat. Ezek a hatások egyébként akkor is érvényesülnek, ha külön fogyasztod a kávét és a citromlevet. Összekeverni őket az izgalmas ízkombináció, és a dupla antioxidáns-adag miatt lehet érdemes. Kipróbálod?

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.