Létrehozva: 2019.07.27.

Mindent megteszel és mégsem fogysz? Õrület, de ez lehet az oka

Diétázol, sportolsz, de csak nem mozdul a mérleg nyelve? Vajon hol lehet a hiba? Apróságnak látszó tényezõk súlyos kilókat jelenthetnek!

Túlságosan a mérlegre összpontosítasz

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres sport első eredményei nem feltétlenül a mérlegen jelentkeznek. Lehet, hogy csak azt veszed észre, hogy energikusabb vagy, nem esik nehezedre reggel felkelni, vagy egyre többet bírsz az edzéseken. A leolvadó kilók csak ez után jelentkeznek.

Felszedtél némi izmot

Ha elkezded leadni a testzsírt, és helyette izmot építesz, könnyen lehet, hogy a mérleg nem fog kevesebbet mutatni, viszont egyre formásabb lesz a tested. A centiket is figyeld, ne csak a kilókat!

A szégyen motivál

Ne azért akarj egészségesebb lenni, mert szégyelled a tested, hanem azért, mert szereted magad. Mielőtt diétázni kezdesz, alaposan nézd meg magad a tükörben, de ne ítélkezz – inkább igyekezz kihozni a legjobbat az adottságaidból.

Túl szigorú vagy

Ha azt tűzöd ki célul, hogy soha többé nem eszel édességet, szinte biztos a kudarc, hiszen erre senki nem képes. Ha a hét bizonyos napjain megengedsz magadnak egy-egy falatot, és azt képes vagy lelkiismeret-furdalás nélkül élvezni, sokkal messzebbre jutsz.

Éhezteted magad

Étkezéseket kihagyni nem jó ötlet, hiszen mire ételhez jutsz, olyan éhes leszel, hogy aligha tudod majd kontrollálni, mennyit eszel. A legjobb, ha rendszeres időközönként, kis mennyiségű táplálékot fogyasztasz.

Mindenen egyszerre akarsz változtatni

Ne akarj egyszerre leszokni a túlzott szénhidrátfogyasztásról és hetente ötször edzeni. Kezdj inkább hosszú távon is fenntartható, apró változtatásokkal, például szokj át egy kevésbé hizlaló salátaöntetre, vagy tervezz be heti két edzést. Nem két hét alatt kell leadnod a felesleget, ez inkább hosszú távra szóló vállalás.

Egészségtelen a viszonyod az ételekkel

Ne oszd fel a világot „jó” és „rossz” ételekre. Van, amiből érdemes kevesebbet enni, és van, amiből jobb többet, de nem dől össze a világ, ha megeszel egy kocka csokit.

Kevés rostot eszel

A rostok segítik az emésztőrendszer működését, és teltségérzettel is megajándékoznak. Vegyél fel az étrendedbe minél több héjastul fogyasztott gyümölcsöt, teljes kiőrlésű pékárut, és gyümölcslé helyett is inkább az egész gyümölcsöt fogyaszd el.

Mindenki téged akar etetni

Olyan környezetben élsz, ahol folyamatosan kínálgatnak, és a munkahelyi menzán is óriásiak az adagok? Szövetkezz egy barátoddal vagy egy családtagoddal, és felezzétek meg az adagokat. Ketten könnyebb ellenállni a kínálgatásnak.

Túl nagy adagokat fogyasztasz

Az is lehetséges, hogy csal a szemed, és megszoktad az óriás adagokat. A legjobb, ha egyszerre csak egy kistányérnyit szedsz az otthon készített ételekből ahelyett, hogy a legnagyobb tányért választanád. Az étteremben pedig már a vacsora kezdetén csomagoltasd be az adag felét.

Túl sok diétás ételt eszel

A diétás étel nem azt jelenti, hogy óriási adagokat ehetsz belőle. A cukormentes élelmiszerekben gyakran túl sok a zsír, és fordítva, épp ezért a diétás címke nem mindig jelent valóban fogyókúrásat. Inkább egyél rendes ételt, kisebb adagokban.

Nem dicséred magad a kis eredményekért

A motivációd fenntartásában nagyon fontos, hogy elismerd magad. Minden apró eredményt ünnepelj meg bátran – csak ne édességgel jutalmazd magad.

Érzelmi okokból eszel

Jutalomnak tekinted az ételt, vagy a stresszt oldod vele. Egyik sem jó ötlet, sokkal egészségesebb, ha az érzelmeidet nem evéssel kezeled. Ha stresszes vagy, inkább menj el futni, vagy hívd fel az egyik barátnődet.

Hizlaló salátákat eszel

Igen, akár a saláta is hizlalhat, ha túl sok rajta az öntet, ha majonézt teszel rá, vagy alaposan megszórod pirított kenyérkockákkal. Ne csak arra figyelj, hogy salátát egyél, hanem arra is, mi kerül bele abba a salátába.

Az alkatod ellened játszik

Bár a túlsúlyt nem lehet teljesen az alkatra fogni, előfordul, hogy egyesek könnyebben híznak, mint mások. Ám ha odafigyelsz az életmódodra, annak hosszú távon meglesz az eredménye.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

DIÉTA

3 kg mínusz egy hét alatt: csodát tesz a zellerdiéta

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja

YESSS

Zseniális melltartó trükk: hogy ez miért nem jutott eddig eszedbe?

YESSS

A fehér tornacipőnek lőttek, ez a lapos topánka lesz tavasszal a divat

YESSS

Fura farmer lesz a tavaszi divat, vigyázz vele!

YESSS

Csodaszép körmökkel várhatod a Valentin napot: itt az idei divat!

YESSS

Így hord az év divatszínét, őrület, mennyire fiatalít!