tóth gabi
Több hajszál marad a fésûdben, mint szeretnéd? Sajnos a legtöbben megküzdünk a hajhullással életünk során. A vitaminhiány, a cukorbetegség, a stressz és az alváshiány, valamint egyes betegségek, például a cukorbetegség és az autoimmun problémák mind ritkítják a hajkoronát. Egyes élelmiszerek viszont segítenek, hogy visszafordítsd a folyamatot. De vajon melyek ezek? Megmutatjuk!
A hajszál fehérjékből épül fel, ami azt jelenti, hogy az új hajszálak növesztéséhez, és a meglevők erősítéséhez ezt a tápanyagot kell nagy mennyiségben fogyasztani. A fehérjékre a haj fő alkotóeleme, a keratin termeléséhez is szükség van. A tengeri hal, mint például a lazac, vagy a makréla remek fehérjeforrás, és egészséges omega-3 zsírsavakkal, valamint vitaminokkal is ellátja a szervezetet.
A méz belsőleg, és külsőleg is sokat segíthet a fejbőrproblémákon. Amellett, hogy édesítésre használod, pakolásként is felteheted, ha korpával, bőrgyulladással küzdesz. 9 rész mézet keverj össze 1 rész vízzel. Egy tanulmányban a résztvevők minden másnap használták ezt a pakolást, és 4 héten belül az állapotuk jelentős javulásáról számoltak be.
Egy kutatás szerint az omega-3 és omega-6 zsírsavakat megfelelő arányban tartalmazó diófélék különösen a nők hajhullására vannak jó hatással. Egyél rendszeresen diót, lenmagot, valamint szőlőmag-, napraforgó- és szezámolajat.
A vas, valamint a D-vitamin hiánya is okozhat hajhullást. A spenót remek vas- és C-vitamin forrás, ha pedig egy kis gombát, vagy főtt tojást is eszel mellé, a D-vitaminról is gondoskodsz.
A tökmag- és a kókuszolaj belsőleg fogyasztva és külsőleg is táplálják a fejbőrt. Süss, főzz, ízesíts velük, és hajmosás előtt tedd fel őket a fejbőrödre is pakolásnak. A keverékbe cseppents egy-két csepp rozmaringolajat, amely serkenti a haj növekedését.