
A jó alvás fontos szerepet játszik a fogyásban. Ám fordítva is igaz: a megfelelõ diéta elõsegítheti, hogy mélyen aludj. Így az étrended és az alvási szokásod egymást erõsíthetik.
Egy új kutatás szerint a fehérjében gazdag étrend javítja az alvás minőségét, így másnap nem érzed magad olyan kimerültnek.
![]()
Wayne W. Campbell, az amerikai Purdue University munkatársa és csapata két vizsgálatot is elvégzett, hogy ezt igazolják. Az egyik vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a fehérje forrása nem befolyásolja annyira az alvás minőségét, mint az, hogy a napközben elfogyasztott kalóriák hány százaléka származik fehérjékből. A második tanulmány azt bizonyította be, hogy a sok fehérjét fogyasztók jobban alszanak, mint azok, akiknek az étrendje nem bővelkedik ebben a tápanyagban.
Mindegy a forrás, de a mennyiségre érdemes odafigyelni
Az első tanulmányban 34 elhízott felnőttet vizsgáltak, akiknek az étrendjében a fehérje vagy marha- és sertéshúsból, vagy szójából és hüvelyesekből származott. Mindkét csoportot további 3 alcsoportra osztották, amelyekben a naponta bevitt kalóriák 10, 20 vagy 30 százaléka származott fehérjéből. Az alvás minőségét önbevalláson alapuló pontrendszer segítségével mérték fel: nemcsak az alvás hosszát rögzítették, hanem azt is, hogy használt-e az illető alvást segítő szereket, hányszor ébredt fel az éjszaka folyamán, milyen mélyen aludt és mennyi ideig tartott, hogy elaludjon. Az eredményekből az derült ki, hogy míg a fehérje típusa nem befolyásolta az alvás minőségét – mind a hús-, mind a hüvelyes-fogyasztók hasonló pontszámokat kaptak -, a 20 százaléknyi fehérjét fogyasztók alvása jobb volt azokénál, akik fele ennyi fehérjét ettek. Az alvás minősége azonban nem javult tovább, ha 20 helyett 30 százaléknyi fehérje került az étrendbe.
Csökkent a rosszul alvók száma
A második kutatás során 44 túlsúlyos és elhízott felnőttet vizsgáltak, akik 4 hónapig magas fehérjetartalmú, vagy normál mennyiségű fehérjét tartalmazó étrendet követtek. Az étrendben szereplő ételek mindkét csoport esetében ugyanazok voltak, kivéve, hogy a fehérjedús diétát követőkében tejfehérje-por, míg a normál mennyiségű fehérjét fogyasztók étrendje szénhidrát-port tartalmazott. A diétázók proteinbevitelét a testsúlyuknak megfelelően állapították meg, a magas fehérjetartalmú diétát követők étrendjében körülbelül kétszer annyi fehérje volt, mint a másik csoportéban. Az alvás minőségét a másik vizsgálathoz hasonlóan mérték fel, de a hónapfordulókon összegzésre kérték. A magas fehérjetartalmú diétán élők a rossz alvásra kapott pontszám csökkenéséről számoltak be a tanulmány időtartama alatt – a vizsgálat végére a felére csökkent a rosszul alvók száma. A normál mennyiségű fehérjét fogyasztók csoportjában viszont megugrott a rosszul alvók száma a kutatás végére.
Miért segít a fehérje?
De vajon miért segít aludni a fehérje? A szakértők szerint azért, mert fogyasztása befolyásolja azokat az ingerületátvivő anyagokat és egyéb biomarkereket, amelyek az alvás-ébrenlét ciklusáért felelősek. A magasabb fehérjebevitel az inzulinszintet és a szervezetben jelen levő aminosavak összetételét is módosítja, amelyek pedig az alvást szabályozó szerotonin és melatonin szintjére vannak hatással. Bár Campbell vizsgálatai nem mérték ezeket a biomarkereket, nagy valószínűséggel ez lehet a magyarázat az eredményekre.





