tóth gabi
A nassolást bûnös dologként emlegeti minden diéta. De vajon tényleg egyértelmûen rossz szokás? Lássuk a tényeket fehéren, feketén!
Ha hirtelen tudatosan kerülni kezded azokat a rágcsálnivalókat, amelyeket korábban előszeretettel fogyasztottál, hirtelen rádöbbensz, mennyi felesleges cukor volt az életedben.
Ha reggelitől ebédig semmit nem eszel, valószínűleg hamarabb indulsz el ebédelni. Az ok nagyon egyszerű: hamarabb esik le a vércukorszinted és érzel komolyabb éhséget. A reggeli, és a többi étkezés hatását is kitolhatod kissé, ha minden étkezéshez elfogyasztasz 5-10 gramm egészséges zsírsavat. Például teszel egy kevés avokádót a salátádba, és olívaolajos öntetet is tálalsz hozzá. A legjobb, ha minden étkezés tartalmaz körülbelül 20 gramm sovány fehérjét, némi összetett szénhidrátot, például hüvelyeseket vagy teljes kiőrlésű gabonát, valamint egy adag gyümölcsöt is.
Ha kevesebbet eszel, éhesebb leszel – ez egyszerű és logikus. De vajon hogyan oldhatod meg, hogy ne nassolj, mégis legyen energiád, és ne legyél folyton farkaséhes? A legjobb, ha naponta ötször eszel, méghozzá olyan fogásokat, amelyek minden szükséges tápanyagot tartalmaznak. A sok rostot tartalmazó élelmiszerek, például a hüvelyesek, és a teljes kiőrlésű gabonák hosszabb időre eltelítenek, de a fehérje is hasznos ezen a téren.
A nassolás akkor káros, ha finomított szénhidrátokban gazdag élelmiszert fogyasztasz. Egyébként viszont segíthet abban, hogy a vércukorszinted egyenletes maradjon, tehát a nagyobb étkezések alkalmával ne farkaséhesen ülj asztalhoz, és átgondoltabban válaszd ki, mit eszel. Korlátozd a napi nassolások számát, és az adagokat, és édesség helyett inkább legyen nálad egy marék olajos mag, felszeletelt zöldség vagy gyümölcs. Az unalmat és a bosszúságot viszont ne evéssel vezesd le.