
Azt hitted, az egészségesnek gondolt, legtöbbször sós ételekben nem lehet cukor? Nagy tévedés! Vannak olyan falatok, amelyek, bár nem édesek, rosszabbul jársz velük, mintha édességet ennél. Érdemes tehát alaposan megnézni a címkéket, és vigyázni a hozzáadott cukorral. Megmutatjuk, mi a legrosszabb választás.
Csomagolt kenyér
Az előre csomagolt kenyérfélék jó részében rengeteg a cukor, hogy a kenyér ízét javítsa, és egyben kissé tartósítsa is azt. Ha lehet, inkább frissen sült, teljes kiőrlésű kenyeret válassz, vagy süss otthon szénhidrátszegény kenyeret.
Gyümölcsjoghurt
Azt hitted, az édes íz a gyümölcstől vagy a tejtől származik? Tévedsz, ezekben a joghurtfélékben kanálszámra rejtőzik a cukor. Jobban jársz a sima joghurttal, amelyhez te adod hozzá a gyümölcsöt.
Tésztaszósz
Vajon miért különbözik a bolti tésztaszósz íze a házi készítésűtől, Eltaláltad, a cukor a különbség. A cukor sokkal olcsóbb, mint a friss paradicsom, így a gyártónak sokkal egyszerűbb cukorral feldobni a kisebb paradicsomtartalmú szósz ízét. Készítsd a tésztaszószt friss paradicsomból, ha pedig nincs időd, vegyél konzerv paradicsomot, és ezt főzd fel sok zöldfűszerrel.
Ketchup és barbecue szósz
Ezeknek a mártásoknak is jórészt a cukor adja az ízét. Ketchup helyett inkább állj át a salsára, amelyet te készítesz, friss zöldségekből.
Kész salátaöntetek
Furán hangzik, hogy cukrot tegyél a salátádra? Pedig a kész öntetekkel pont ezt teszed. A hozzáadott cukor javítja az öntet ízét, ezért a gyártók bőségesen alkalmazzák. Szavazz inkább az olívaolajra és a balzsamecetre.
Növényi tejek
A növényi tejek elvileg egészségesek, ám a legtöbbször szintén cukorral ízesítik őket. Ha szereted őket, figyelj oda, hogy amelyiket megveszed, az kifejezetten édesítetlen, cukormentes legyen.
Müzliszelet
A müzliszeletek is több kanálnyi cukrot tartalmaznak, nem véletlen, hogy hirtelen képesek energiát adni – ennek is a cukor az egyik forrása. Ám nem mindegyik ilyen egészségtelen – a megoldás: olvasd el a címkét!





