tóth gabi
Fogyni szeretnél, és jobb lenne, ha kevesebb szénhidrátot ennél? Ez egyszerûbb, mint gondolnád! Ha megfogadod tanácsainkat, egy idõ után az édességet is sokkal kevésbé fogod kívánni.
A szénhidrátok feladása nemcsak azzal jár együtt, hogy szinte azonnal fogyni kezdesz. Az étvágyad is gyorsan csökkenni kezd, hiszen nem kell többé számolnod a vércukorszinted gyors ingadozásával. Ráadásul az eltompult ízérzékelésed is újjáéled, így azokat az édességeket, amelyeket korábban szerettél, hamarosan émelyítően édesnek fogod érezni, miközben jobban élvezed az igazi ételek ízét: vagyis egyre könnyebben fogod az édességvágyadat zöldségekkel és gyümölcsökkel kielégíteni. Mutatunk néhány trükköt, ha csökkenteni szeretnéd a szénhidrát fogyasztásodat. Ha mindezt megfogadod, néha-néha még egy szelet jó minőségű kenyérszelet is belefér majd a diétádba.
Először is, csak 100 százalékos, vagy még inkább frissen, saját kezűleg facsart gyümölcslevet igyál, felejtsd el a cukrozott gyümölcsitalokat. De a tiszta gyümölcslének is nagyon magas a cukortartalma, így egy 4-6 órás emésztési időszakban (ennyi idő kell a legtöbb embernek ahhoz, hogy az előző étkezésnél elfogyasztott ételeket megeméssze) semmiképp se fogyassz többet fél-egy decinél. Tartsd szem előtt, hogy egy 2,5 decis pohárnyi narancslében például körülbelül hat teáskanálnyi cukor van.
Tejből, túróból vagy cukormentes natúr joghurtból legfeljebb napi egy adaggal egyél. Nem a zsírtartalmával van a gond, szóval nyugodtan vegyél magasabb zsírtartalmú termékeket, hanem a laktózzal, vagyis a tejcukorral, valamint a tejsavó-fehérjével, amely szintén beindíthatja a szervezetben az inzulinválaszt. A legjobb tejtermék ebből a szempontból a sajt,a melyben már alig van tejcukor és savó.
Általában egy négy-hatórás emésztési időszak alatt nem volna szabad negyed csészénél többet enni ezekből, mert a nagyobb mennyiségek beindíthatják a vércukorszint-emelkedést. Mivel azonban a bélflórának jót tesznek ezek az élelmiszerek, ne is zárd ki őket az étrendedből.
Feltéve, ha olyat választasz, amelyiknek legalább 70-85 százalékos a kakaótartalma, és nem eszel belőle többet negyven grammnál (ez általában egy-két kockányit jelent). Az ilyen minőségi csoki fogyasztása kivejezetten egészséges, mivel tele van antioxidánsokkal.
A szorbittal, maltittal, mannittal vagy laktittal édesített élelmiszerek semmivel nem jobbak a cukrosaknál. Ráadásul az arra érzékenyeknél hasmenést és puffadást okozhatnak.