RETRO RÁDIÓ

Nagyon figyelj: új jelölések lesznek a gluténmentes élelmiszereken!

Nagyon figyelj: új jelölések lesznek a gluténmentes élelmiszereken!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 08. 25. 10:55

A lisztérzékenyek mostantól új címkékkel találkozhatnak az élelmiszereken. Persze a régiek is maradtak, de így még könnyebb lesz eligazodni a rengetegben, meg is mutatjuk, hogyan!

A gluténérzékenyek (régi kifejezéssel: lisztérzékenyek) mostantól új címkékkel is találkozhatnak a termékeken – az eddig jól megszokottak mellett. Több dolog változott ugyanis a glutén-, illetve lisztérzékenyeknek gyártott élelmiszerekkel kapcsolatban: új szabály szerint címkézik az élelmiszereket.

Ha valakinél gluténérzékenységet állapítanak meg, akkor élete végéig gluténmentes diétát kell tartania. Tehát tilos fogyasztania a glutént, vagy ahhoz hasonló szerkezetű búzát, rozst, árpát, és ezek változatait tartalmazó élelmiszereket, illetve a gluténnal szennyezett élelmiszereket.

Mit mivel jelölnek a címkéken?

A gluténmentes kifejezés csak akkor használható, ha egy élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ezt a természetes módon gluténmentes termékekre is rá lehet írni.

A nagyon alacsony gluténtartalmú felirat csak akkor szerepelhet a terméken, ha legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmaz.

Ezeken kívül mostantól a gluténérzékenyek is fogyaszthatják vagy coeliakiában szenvedők is fogyaszthatják kijelentésekkel is találkozhatsz majd.

A kifejezetten gluténérzékenyek számára készült vagy kifejezetten coeliakiában szenvedők számára készült szöveg akkor kerülhet rá a csomagolásra, ha az élelmiszer gluténtartalmát csökkentették, vagy a glutént tartalmazó összetevőt gluténmentes hozzávalóval helyettesítették.

Fontos, hogy figyelj: a kifejezetten gluténérzékenyek számára készült vagy kifejezetten coeliakiában szenvedők számára készült jelölések a maximálisan 20 mg/kg és 100 mg/kg glutén tartalmú termékeken is szerepelhetnek.

A gluténérzékenyek többségének az étrendje tartalmazhat zabot, anélkül, hogy ez veszélyt jelentene az egészségükre. Persze van olyan is, aki nem ehet zabot sem. Így komoly gondot jelent a zab gluténnal való szennyeződése, ezért a gluténmentes, vagy nagyon alacsony glutén tartalmú termékekben levő zab gluténtartalmát is szabályozták. A gluténmentesként vagy nagyon alacsony gluténtartalmúként megjelölt élelmiszerekben csak olyan zab használható, amelynek termesztése és feldolgozása során ügyeltek arra, hogy búzával, rozzsal, árpával ne szennyeződjön, és a gluténtartalma legfeljebb 20 mg/kg.

Az előrecsomagolt élelmiszerek címkéjén kötelező a glutént tartalmazó búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut nevét az összetevők felsorolásában kiemelni. A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében is kötelező a gluténtartalomra vonatkozó tájékoztatást adni. Persze a diagnosztizált gluténérzékenyeknek érdemes kellő óvatossággal kezelni a nem előrecsomagolt élelmiszereket, hiszen azok érintkezhetnek lisztes dolgokkal is.

Hogyan derül ki a baj?

A gluténérzékenység egyik legárulkodóbb jele a hasmenés, mert a lisztérzékeny betegek szervezetében a tápanyagok nem szívódnak fel rendesen. Ez pedig hiánybetegségekhez vezethet.

Székrekedés vagy refluxbetegség is kialakulhat. Utalhat az érzékenységre a korpás haj vagy ekcéma is, de a migrén is árulkodhat erről a betegségről.

Ha felmerül a gyanú, hogy gluténérzékeny vagy, azonnal menj orvoshoz, és csak az ő tanácsai alapján kezdj diétába!

Amíg az orvos nem mondja, ne hagyd el a glutént az étrendedből!

A diagnosztizáláshoz a szakorvos először is alaposan kikérdezi a pácienst arról, előfordult-e a családban másnál ez a betegség, vagy van-e más családtagoknak is hasonló tünete. Ezután vérvizsgálatot végeznek, és ha szükség van rá, később más vizsgálatokat is elvégezhetnek.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.