tóth gabi
A lisztérzékenyek mostantól új címkékkel találkozhatnak az élelmiszereken. Persze a régiek is maradtak, de így még könnyebb lesz eligazodni a rengetegben, meg is mutatjuk, hogyan!
A gluténérzékenyek (régi kifejezéssel: lisztérzékenyek) mostantól új címkékkel is találkozhatnak a termékeken – az eddig jól megszokottak mellett. Több dolog változott ugyanis a glutén-, illetve lisztérzékenyeknek gyártott élelmiszerekkel kapcsolatban: új szabály szerint címkézik az élelmiszereket.
Mit mivel jelölnek a címkéken?
A gluténmentes kifejezés csak akkor használható, ha egy élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ezt a természetes módon gluténmentes termékekre is rá lehet írni.
A nagyon alacsony gluténtartalmú felirat csak akkor szerepelhet a terméken, ha legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmaz.
Ezeken kívül mostantól a gluténérzékenyek is fogyaszthatják vagy coeliakiában szenvedők is fogyaszthatják kijelentésekkel is találkozhatsz majd.
A kifejezetten gluténérzékenyek számára készült vagy kifejezetten coeliakiában szenvedők számára készült szöveg akkor kerülhet rá a csomagolásra, ha az élelmiszer gluténtartalmát csökkentették, vagy a glutént tartalmazó összetevőt gluténmentes hozzávalóval helyettesítették.
Fontos, hogy figyelj: a kifejezetten gluténérzékenyek számára készült vagy kifejezetten coeliakiában szenvedők számára készült jelölések a maximálisan 20 mg/kg és 100 mg/kg glutén tartalmú termékeken is szerepelhetnek.
A gluténérzékenyek többségének az étrendje tartalmazhat zabot, anélkül, hogy ez veszélyt jelentene az egészségükre. Persze van olyan is, aki nem ehet zabot sem. Így komoly gondot jelent a zab gluténnal való szennyeződése, ezért a gluténmentes, vagy nagyon alacsony glutén tartalmú termékekben levő zab gluténtartalmát is szabályozták. A gluténmentesként vagy nagyon alacsony gluténtartalmúként megjelölt élelmiszerekben csak olyan zab használható, amelynek termesztése és feldolgozása során ügyeltek arra, hogy búzával, rozzsal, árpával ne szennyeződjön, és a gluténtartalma legfeljebb 20 mg/kg.
Hogyan derül ki a baj?
A gluténérzékenység egyik legárulkodóbb jele a hasmenés, mert a lisztérzékeny betegek szervezetében a tápanyagok nem szívódnak fel rendesen. Ez pedig hiánybetegségekhez vezethet.
Székrekedés vagy refluxbetegség is kialakulhat. Utalhat az érzékenységre a korpás haj vagy ekcéma is, de a migrén is árulkodhat erről a betegségről.
Amíg az orvos nem mondja, ne hagyd el a glutént az étrendedből!
A diagnosztizáláshoz a szakorvos először is alaposan kikérdezi a pácienst arról, előfordult-e a családban másnál ez a betegség, vagy van-e más családtagoknak is hasonló tünete. Ezután vérvizsgálatot végeznek, és ha szükség van rá, később más vizsgálatokat is elvégezhetnek.