tóth gabi
Forróságban már reggel jól esne egy frissítõ jégkrém? Jó hírünk van, ezt is szabad! Sõt, ha a megfelelõ alapanyagokat választod, akár még fogyhatsz is ezektõl a finomságoktól!
Már a reggelinél eldől, mennyit fogsz enni a nap folyamán. Ha kihagyod ezt a fontos étkezést vagy finomított szénhidrátokban és cukorban gazdag ételt eszel (például cukros müzlit, vagy édes péksüteményt), a vércukorszinted az egekbe szökik. Ettől hirtelen energikusnak érzed magad, de sajnos nem sokáig: a vércukorszint ugyanilyen gyorsan vissza is zuhan, te pedig azt fogod észrevenni, hogy alig kezdődött el a munkaidőd, máris kopog a szemed az éhségtől. Az eredmény: rohansz a büfébe egy újabb cukros sütiért. Nem csoda, hogy lopakodnak felfelé a felesleges kilók...
Ha viszont fehérjében és rostban gazdag eledelt veszel magadhoz, a vércukorszinted stabilabb marad, és tovább érzed magad jóllakottnak. Nem lesz szükséged a cukros tízóraira, sőt, még ebédre is kevesebbet eszel, mint egyébként. Ugye nem kell mondanunk, mennyivel könnyebb így lefogyni?
De vajon mit tehetsz, ha a nagy melegben már reggelire megkívánsz egy finom jégkrémet? A kész, bolti változatokat semmiképp nem javasoljuk, mivel ezekben rengeteg a cukor. De nem kell lemondanod a hideg finomságról: csak a megfelelő alapanyagokra, néhány jégkrémformára, és pár perc munkára van szükséged, hogy olyan jégkrémet készíts reggelire, ami szuperfinom, és még fogyaszt is.
Egy doboz natúr joghurtba keverd bele egy narancs darabokra szedett húsát és egy kevés mézet. A masszát tedd jégkrémformákba, és fagyaszd egy éjszakán át.
Egy doboz joghurtot keverj össze egy marék ribizli kifacsart levével, és kevés mézzel. Egy másik tálba tegyél egy doboz habtejszínt, amit szintén pici mézzel vagy eritrittel ízesítesz. Kanalazz egy keveset a piros masszából a jégkrémforma aljába. Ezután jöhet a fehér, majd ismét a piros massza. Fagyaszd egy éjszakán keresztül.
Készíts zöld turmixot egy marék spenótból, egy marék eperből, egy almából, egy banánból és egy citrom levéből. Fagyaszd le jégkrémformában.
Az avokádó egészséges zsírsavai segítenek, hogy még hosszabb ideig érezd magad jóllakottnak. Turmixold össze egy avokádó összetört húsát egy lime levével, három evőkanál tejszínnel, és pici mézzel (ezt el is hagyhatod, ha inkább a fanyar ízeket kedveled), majd fagyaszd le jégkrémformában.
Piríts meg egy kevés zabpelyhet szárazon, hogy jó ropogós legyen. Turmixolj össze piros gyümölcsöket: epret, málnát, áfonyát, ribizlit vagy meggyet. A gyümölcspürét rétegezd a jégkrémformában egy doboz habtejszínnel, amelyet kevés mézzel édesítettél, és amelybe belekevertél két evőkanállal a pirított zabpehelyből. Fagyaszd egy éjszakán át.
Egy csomag cukormentes gesztenyemasszát keverj simára egy doboz tejszínnel és egy kiskanál mézzel. Fagyaszd le jégkrémformában. A tejszínes-gesztenyés masszát sima tejszínnel is rétegezheted.
Ebben a luxusjégkrémben összetört piros gyümölcsök húsa váltakozik a cukor nélküli kakaóporral és mézzel édesített tejszínnel, a sima tejszínnel és a szárazon, cukor nélkül megpirított zabpehellyel. A legfinomabb reggeli csemege!
Fogj egy marék áfonyát és egészben szórd bele egy doboz tejszínbe, joghurtba, vagy joghurt és tejföl keverékébe (utóbbi kettőt akkor használd, ha a fanyarabb ízeket kedveled). Adj hozzá két evőkanál szárazon pirított zabpelyhet, és máris fagyaszthatod.