
Felejts el mindent, amit eddig a diétáról tanultál! Ha csak szenvedsz vele, mégsem vagy képes lefogyni, itt a magyarázat! Elmondjuk, miért nem mûködnek a hagyományos diéták.
Túl sokat eszel edzés után
Azt hitted, hogy az edzés fogyaszt? Gondold újra! A sportolás használ az általános egészségi állapotodnak, javítja a hangulatod, izmot épít, de önmagában a fogyásra sajnos nem jó. Hogy miért? Mert éhessé tesz, mi pedig általában hajlamosak vagyunk arra, hogy jól belakjunk utána. És ezzel azonnal tönkre is tettünk mindent...
A tested tudja, hány kiló akar lenni
Egereken végzett kísérletekből az derült ki, hogy az állatok pár nap böjtöléstől fogytak, ahogy azonban ételhez jutottak, visszaszedték a leadott súlyt. Ám az ellenkezője is igaz volt: a túletetett egerek híztak, ám normális táplálkozás mellett addig nem ettek, amíg újra el nem érték az eredeti súlyukat. Az embereknél is hasonló jelenségnek lehetünk tanúi, a testünk tudja, hány kiló akar lenni. Ahhoz, hogy ezt kijátsszuk, inkább az ételeink minőségére kell odafigyelnünk, mintsem a kalóriákra. Azt vegyük szemügyre, hogy vajon amit megeszünk, az eltelít, energiát ad és egészséges-e, vagy épp ellenkezőleg. Ami jót tesz a testünknek, az a súlyvesztésben is segíteni fog.
Rosszul reggelizel
A reggeli fontos, de nem minden reggeli egyforma! Egy kísérletben a sok finomított szénhidrátot tartalmazó reggelit (instant zabpelyhet) fogyasztók délben lényegesen többet ettek, mint azok, akik lassan felszívódó szénhidrátokat (pl. natúr zabpelyhet) fogyasztottak, és azok ették a legkevesebbet, akik tojást és zöldséget, azaz fehérjét és rostdús élelmiszert reggeliztek.
Számolgatod a kalóriákat
Aki keveset eszik, az állandóan éhes, és idővel megadja magát az éhségrohamnak. Ráadásul az sem mindegy, hogy az elfogyasztott kalóriák miből származnak: az egészségesnek mondott, zsírszegény, de cukorban és finomított szénhidrátban gazdag ételek hintába ültetik a vércukorszintedet, és máris éhesebb vagy, mint voltál. Ezzel szemben a diófélék, az olívaolaj és az avokádó egyenletesen tartja a vércukorszintet, így segít a fogyásban.
Mesterséges édesítőszereket fogyasztasz
A mesterséges édesítőszerek a cukornál sokkal erőteljesebben stimulálják az édes ízre fogékony ízreceptorokat, így eltompítja az ízérzékelésedet. Vagyis a gyümölcs és a zöldség egyszerűen íztelenné válhat. Ráadásul a mesterséges édesítőszerek a legújabb kutatások szerint képesek inzulinválaszt kiváltani a szervezetben, ami azt jelenti, hogy szintén éhessé tesznek. A legjobb, ha az édesség iránti vágyadat inkább gyümölcsökkel elégíted ki.
Az éhségrohamok veszik át az uralmat az életed felett
Amikor leesik a vércukorszinted, a szervezeted meghúzza a vészcsengőt, és azonnal ételért nyúlsz – a legtöbb esetben valamilyen finomított szénhidrátért vagy cukros élelmiszerért, mivel ez gyorsan fellöki a vércukorszintet. A baj csak az, hogy hamarosan rosszabbul érzed magad, mint előtte, és megint enni vágysz. Vagyis a finomított szénhidrát drogként viselkedik a szervezetben. A legjobb, ha inkább valamilyen fehérjedús élelmiszert, például sovány húst vagy hüvelyeseket fogyasztasz, ha megéhezel – ettől sokáig jóllakottnak érzed magad.
Túl kevés sót eszel
Ha kiiktatod az életedből a feldolgozott élelmiszereket, máris csökken a sófogyasztásod, mivel ezeket általában agyonsózzák, hogy legyen valami ízük. Ám túlságosan visszafogni sem jó a sófogyasztást: a túl kevés só rossz hatással van a vérnyomásra, és az anyagcserére, míg a túlzott sófogyasztás szintén a vérnyomást és így a szív egészségét veszélyezteti. A legjobb, ha betartod a napi 5 grammos ajánlást, amiben benne van a külön sózás és az ételeid rejtett sótartalma is.





