Létrehozva: 2016.07.19.

5 egyszerű lépés, és kiiktathatod az életedből a mérgező cukrot

A cukor nemcsak az elhízás veszélyét rejti magában, hanem számos betegségét is. Épp ezért érdemes megfontolnod, hogy teljesen leszokj róla. Tudjuk, hogy ez nem könnyû, de van egy viszonylag egyszerûen végrehajtható öt lépéses programunk.

Szerző Ripost

Egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy a cukor a diétázók legnagyobb mumusa. Nemcsak súlyosan hizlal, de számos betegséget is okoz. Elszívja az energiádat, miközben fel-le lökdösi a vércukorszintedet,  kontrollálhatatlan éhségrohamokat okozva.

Ötlépéses programunkat követve viszont szenvedés nélkül szabadulhatsz meg tőle.

Válassz okosan!

A cukorról való leszokás első lépése, ha gondosan átböngészed az élelmiszercímkéket, és nem veszel meg olyasmit, amiben sok a rejtett cukor – ezzel máris jelentősen csökkentetted a napi cukorfogyasztásodat.

Mire kell figyelni? Minden olyan név, ami -óz-ra végződik (például szacharóz, dextróz, maltóz), valamint a melasz, a méz és az agavészirup vagy a kukoricaszirup is cukrokat jelöl. Minél előrébb szerepel a megnevezés az összetevők listájában, annál több az adott ételben a cukor.

Ne tévesszen meg az „egészséges” címke: a müzliszeletekben, müzlikben, gabonapelyhekben is rengeteg a cukor. De ne csak az édes élelmiszerek címkéjét tanulmányozd, a sós és pikáns ételekhez is bőven adagolnak cukrot.

Kis lépésekkel a sikerért

A teljes cukormegvonás nem könnyű dolog, különösen az édesszájúak számára. Épp ezért, ha néha-néha visszaesel, ne vádold magad, inkább minél hamarabb térj vissza az egészséges étrendre egy-egy kilengés után. Sokkal jobb, ha általában cukorszegényen táplálkozol, és néha-néha beadod a derekad egy szelet sütinek, mint ha teljesen visszatérnél a cukorfüggőséghez. Ha csökkented a cukor szerepét az étrendedben, hamar észreveszed a különbséget az energiaszintedben és a közérzetedben – ez pedig megadja a motivációt a folytatáshoz. Gratulálj magadnak, hogy eddig is eljutottál, és ne add fel!

Teremts egyensúlyt a beleidben!

Egyre több vizsgálat igazolja, milyen fontos szerepet játszik a bélrendszer baktériumflórájának egyensúlya az egészségi állapotunk és a súlyunk alakulásában. Ha felborul az egyensúly, azonnal megjelenik a cukor utáni vágyódás is – ám a cukor hirtelen elhagyása is felboríthatja a belső egyensúlyunkat. Épp ezért egyél minden nap probiotikus joghurtot, kefirt vagy savanyú káposztát, de akár probiotikumot tartalmazó étrendkiegészítő szedését is megfontolhatod.

Szabadulj meg a cukoréhségtől!

Amikor elkezded kiiktatni a cukrot az étrendedből, könnyen lehet, hogy átmenetileg kevesebb lesz az energiád, ettől pedig azonnal kívánni kezded az édességet. Ha viszont elegendő krómot fogyasztasz, azzal csökkentheted ezeket az éhségrohamokat, mivel ez az ásványi anyag segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet. A króm mellett a zöld kávé is hatékonyan csökkenti a cukoréhséget.

Maradj jóllakott!

Éhesen szinte lehetetlen ellenállni az édes finomságok jelentette kísértésnek. Ha viszont sok fehérjét eszel, sokkal tovább maradhatsz jóllakott, mivel a fehérjéket lassabban dolgozza fel a szervezet. Minden étkezésnél kerüljön a tányérodra fehérjében gazdag élelmiszer, például hús, hal, tojás, hüvelyesek, diófélék. A fehérjeporok is hasznos kiegészítők lehetnek az étrendedben.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Zokogásban tört ki Rubint Réka, amikor észrevette, mi van Schobert Norbi telefonjában

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

ripost.hu

Most jött: rosszul lett és összeesett egy lány a Budapest Parkban, leállították a Blahalouisiana koncertet

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot