RETRO RÁDIÓ

Kiderült, ez a legjobb reggeli, ha fogyni szeretnél

Kiderült, ez a legjobb reggeli, ha fogyni szeretnél
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 04. 10. 09:00

Abban minden szakértõ egyetért, hogy a reggeli nagyon fontos, ha le akarsz adni pár kilót. Ám korántsem mindegy, hogy mi kerül a tányérodra reggelenként: a legújabb kutatásból az derül ki, hogy még a fehérjedús élelmiszerek között is vannak olyanok, amelyek jobban fogyasztanak, mint a többi.

Ha ügyesen választod meg a reggelidet, könnyebben fogysz, és még a 2. típusú cukorbetegségtől is kevésbé kell tartanod

– állítja egy új izraeli kutatás. A csodafegyver a tejben, a joghurtban és a sajtban található, de akár por formában is kapható tejsavófehérje, amely hosszú időre eltelít, és a vércukorszintet is egyenletesen tartja. Ez a fajta fehérje a vizsgálatban hasznosabb reggeli tápláléknak bizonyult még a tojásból vagy a tonhalból származó fehérjénél is, nem is beszélve a magas szénhidrát-tartalmú reggelikről.

Dr. Daniela Jakubowicz, a tel-avivi egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a fogyás és a 2. típusú cukorbetegség kordában tartásának legjobb eszköze, ha bőséges, kalóriában és fehérjében egyaránt gazdag reggelit, közepes kalóriatartalmú ebédet, és könnyű vacsorát fogyasztunk. Ám a mostani vizsgálatból kiderült, hogy korántsem mindegy, milyen forrásból származó fehérje kerül a tányérunkra, vagy épp a poharunkba.

A legjobb ugyanis a tejsavóból származó fehérje. Ez megtalálható a tejben, a joghurtban, a sajtban, de sok helyen por formában is árusítják, amelyből pár perc alatt finom turmixot készíthetsz. Ez az a fehérje, amely a legtovább tartja viszonylag alacsonyan, és egyenletes szinten a vércukrodat, úgy, hogy hosszú ideig nem éhezel meg a fogyasztása után. A magas vércukorszint ugyanis hosszú távon károsíthatja a szervezetet, akár 2. típusú cukorbetegség is kialakulhat a nyomában.

Dr. Jakubowicz és csapata 48 túlsúlyos és elhízott, 2. típusú cukorbetegséggel küzdő embert vizsgált, akiknek átlagos életkora 59 év volt. A résztvevők 23 hónapon keresztül kalóriadús reggelit, mértékletes ebédet és könnyű vacsorát fogyasztottak. A résztvevőket három csoportra osztották: az egyik csoport tagjai főleg tejsavó-fehérjéből készített turmixokat ittak reggelire, a másik csoport tagjai tojást, szóját és tonhalat ettek, míg a harmadik csoportoz tartozók reggelije szénhidrátban gazdag volt.

12 hét alatt a tejsavó-fehérjét fogyasztó csoport tagjai átlagosan 7,6 kilót adtak le, míg a más fehérjéket evők 6,1 kilót, a szénhidrátfogyasztók pedig 3,1 kilót. Ráadásul a tejsavó-fehérjét reggelizők úgy fogytak, hogy napközben is kevésbé érezték magukat éhesnek, mint a szénhidrátdús reggelit evők, és az étkezések után is kevésbé szökött fel a vércukorszintjük.

Ennek az lehet az oka, hogy a fehérje elnyomja az éhséget okozó grelin hormon működését.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.