tóth gabi
Abban minden szakértõ egyetért, hogy a reggeli nagyon fontos, ha le akarsz adni pár kilót. Ám korántsem mindegy, hogy mi kerül a tányérodra reggelenként: a legújabb kutatásból az derül ki, hogy még a fehérjedús élelmiszerek között is vannak olyanok, amelyek jobban fogyasztanak, mint a többi.
Ha ügyesen választod meg a reggelidet, könnyebben fogysz, és még a 2. típusú cukorbetegségtől is kevésbé kell tartanod
– állítja egy új izraeli kutatás. A csodafegyver a tejben, a joghurtban és a sajtban található, de akár por formában is kapható tejsavófehérje, amely hosszú időre eltelít, és a vércukorszintet is egyenletesen tartja. Ez a fajta fehérje a vizsgálatban hasznosabb reggeli tápláléknak bizonyult még a tojásból vagy a tonhalból származó fehérjénél is, nem is beszélve a magas szénhidrát-tartalmú reggelikről.
Dr. Daniela Jakubowicz, a tel-avivi egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a fogyás és a 2. típusú cukorbetegség kordában tartásának legjobb eszköze, ha bőséges, kalóriában és fehérjében egyaránt gazdag reggelit, közepes kalóriatartalmú ebédet, és könnyű vacsorát fogyasztunk. Ám a mostani vizsgálatból kiderült, hogy korántsem mindegy, milyen forrásból származó fehérje kerül a tányérunkra, vagy épp a poharunkba.
A legjobb ugyanis a tejsavóból származó fehérje. Ez megtalálható a tejben, a joghurtban, a sajtban, de sok helyen por formában is árusítják, amelyből pár perc alatt finom turmixot készíthetsz. Ez az a fehérje, amely a legtovább tartja viszonylag alacsonyan, és egyenletes szinten a vércukrodat, úgy, hogy hosszú ideig nem éhezel meg a fogyasztása után. A magas vércukorszint ugyanis hosszú távon károsíthatja a szervezetet, akár 2. típusú cukorbetegség is kialakulhat a nyomában.
Dr. Jakubowicz és csapata 48 túlsúlyos és elhízott, 2. típusú cukorbetegséggel küzdő embert vizsgált, akiknek átlagos életkora 59 év volt. A résztvevők 23 hónapon keresztül kalóriadús reggelit, mértékletes ebédet és könnyű vacsorát fogyasztottak. A résztvevőket három csoportra osztották: az egyik csoport tagjai főleg tejsavó-fehérjéből készített turmixokat ittak reggelire, a másik csoport tagjai tojást, szóját és tonhalat ettek, míg a harmadik csoportoz tartozók reggelije szénhidrátban gazdag volt.
12 hét alatt a tejsavó-fehérjét fogyasztó csoport tagjai átlagosan 7,6 kilót adtak le, míg a más fehérjéket evők 6,1 kilót, a szénhidrátfogyasztók pedig 3,1 kilót. Ráadásul a tejsavó-fehérjét reggelizők úgy fogytak, hogy napközben is kevésbé érezték magukat éhesnek, mint a szénhidrátdús reggelit evők, és az étkezések után is kevésbé szökött fel a vércukorszintjük.