tóth gabi
Bár a habókos tengerész Popey spenóttól dagadó izmait inkább csak megmosolyogjuk, nem árt tudni, hogy zöld leveleivel éppenséggel az egyik legjobb fogyókúrás zöldség. Eláruljuk, miért érdemes sokat enni belõle!
A spenót, akárcsak a legtöbb zöldféle, igen gazdag rostokban. Magnézium és kalcium tartalma kiemelkedő, márpedig ez a két ásványi anyag elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezeted természetes zsírbontó üzeme aktívan működjön. Mind ezen túl csökkenti a vércukorszintet és erősíti az immunrendszert is. Mivel alacsony a kalóriatartalma, kiválóan hasznosítható a fogyókúrás receptekben.
Főként A- és C-vitamin, valamint folsav tartalmának megőrzése érdekében zsenge leveleit érdemes nyersen is bevonni az étrendedbe. Így fogyasztva ugyanis a spenót oxálsav tartalma meggátolja a vesében és húgyutakban a kőképződést. Többek között ez az oka annak, hogy egyébként sem jó agyonfőzni, inkább csak gőz fölött párold, vagy add egyszerűen leforrázva az ételekhez.
A spenótban található hatalmas mennyiségű kálium képes megszabadítani szervezeted a felgyülemlett fölösleges folyadéktól is. Így a narancsbőr megszüntetésében is hasznos lehet, és a derekad körüli úszógumikat is segít gyorsabban eltüntetni.
Turmixgépben keverj össze 10 dkg spenótot, egy almát, egy narancsot és egy banánt. Tehetsz hozzá 5 dkg mandulát, vagy más olajos magvat is. Ha túl sűrű az ital, hígítsd egy kis vízzel. A zöldkoktélt érdemes reggel meginni, így egész napra feltölt energiával.
- csökkenti a vér cukortartalmát
- lúgosít
- folsavtartalma segíti a vörösvértestek képződését
- antioxidáns: csökkenti a daganatos-, ill. szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
- B-vitamin tartalma fokozza a zsírok és szénhidrátok megemésztését
- javítja a memóriát
- K-vitamin tartalma serkenti a vesék működését
- A-vitamin tartalma visszaszorítja a gyulladásokat
- antibakteriális és gombaellenes
- magnézium tartalma segít megelőzni az izomgörcsöket