kulcsár edina
Elhatároztad, hogy felhagysz a cukorral? Remek ötlet! De nem elég, ha csak a kristálycukrot hagyod a polcon a boltban, a rejtett cukorforrásokkal is vigyáznod kell. Megmutatjuk, mit ne egyél.
Az ízesített joghurtok igazi cukorbombák, akármennyire is egészségesnek tűnnek elsőre. Inkább vegyél natúr joghurtot, és tedd bele te a gyümölcsöt.
A paradicsom alapból nagyon savas, nem csoda, hogy a gyártók minden paradicsomos finomságot telenyomnak cukorral. Egyetlen evőkanálnyi ketchupben akár 4 gramm cukor is lehet, és ritkán állunk meg egy evőkanálnál... Készíts inkább házi, cukormentes, vagy egészséges cukorhelyettesítőkkel készült paradicsommártást.
Az igazi, gourmet balzsamecetet sok évig érlelik – a kommersz változatok gyártását viszont cukorral és adalékanyagokkal gyorsítják fel a gyártók. Jobb, ha elkerülöd, vagy ha nagyon szereted, tradicionális, legalább 12 évig érlelt változatot választasz helyette.
A natúr zabpehelyből főzött kása nagyon egészséges, ám az előre ízesített, instant zabpelyhekben rengeteg a cukor. Ne fogyassz el már reggelire több evőkanál édességet, inkább főzd magad a kását. Kicsit tovább tart, viszont garantáltan cukormentes.
Megint egy egészséges élelmiszer álcájába bújt cukorbomba! Színes, ízes, és több evőkanál cukor van benne – nem csoda, hogy imádják a gyerekek. Tégy jót magadnak, és keverj inkább saját müzlit natúr pelyhekből és diófélékből.
A földimogyoró-, diő- és mandulavaj nagyon finom, de érdemes alaposan átolvasni a címkét. A jó minőségűek ugyanis tényleg csak a diófélét tartalmazzák, a gyengébbeket viszont pálmaolajjal, sóval, cukorral dúsítják. Keresd a minőségi, cukormentes változatokat.
Azt gondolod, egészséges, ha salátát ebédelsz? Így is van, de csak ha nem öntöd nyakon a salátádat cukorban úszó öntettel. Inkább készüljön házilag az öntet, vagy egyszerűen tegyél egy kis ecetet és olajat a salátára.
A dobozos rizs-, szója- és mandulatejet gyakran ízesítik rengeteg cukorral. Ha tejhelyettesítőt veszel, keresd a cukormentes változatokat, vagy készítsd el otthon a tejet.
A zsír remek ízesítő anyag. Ha viszont kikerül egy ételből, valamivel pótolni kell az élvezeti értéket, és ez a valami legtöbbször a cukor. Ne akarj mindenáron zsírmentesen táplálkozni, inkább ügyelj a cukortartalomra!
A kenyér önmagában, finomított liszt-tartalma miatt is hajlamos hintába ültetni a vércukorszintedet, ráadásul sokszor még hozzáadott cukorral is ízesítik. A legjobb teljesen lemondani róla, vagy otthon, teljes kiőrlésű, esetleg szénhidrátcsökkentett lisztből készíteni. Nézd meg azt is, hányféle álnéven próbálják neked eladni a cukrot!