RETRO RÁDIÓ

33 különböző álnéven adják el a cukrot, ne hagyd magad átverni!

33 különböző álnéven adják el a cukrot, ne hagyd magad átverni!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 02. 05. 19:50

Aki egészségesen, pláne sokáig akar élni, kerüli a cukrot. Csakhogy ez nem olyan egyszerû! Az élelmiszerboltokban szinte minden termék tartalmaz cukrot, sokszor azonban ez nem egyértelmû. A gyártók ugyanis nagyon cselesen, bizonyos cukrokat fedõnéven tüntetnek fel a csomagoláson. Megtévesztik a vevõket, így végül csak letolják a torkukon.

Naponta átlagosan 2-3-szor több cukrot eszünk meg a különböző élelmiszerekkel, mint a még egészségesnek mondott mennyiség (nők: 6 tk, férfiak: 9 tk) felső határa. Félelmetes, de a cukrok egy része úgy kerül a szervezetünkbe, hogy arról nem is tudunk. Az élelmiszerek mintegy 75 százaléka ugyanis valamilyen hozzáadott cukorral készül.

Így dugják el a cukrot a gyártók a kenyérbe, sajtba, szalámiba, tejtermékbe, üdítőkbe, fagyasztott termékekbe, pástétomokba, sőt bébiételekbe is! A lényeg, hogy sosem érezheted magad biztonságban, nem tudod megvédeni magad a cukortól. Sokszor az a trükk, hogy a nem cukorrépából vagy cukornádból kinyert cukrot az alapján nevezik el, amiből készítették. És nem kristályos, hanem szirup formában árusítják.

 

Mert így mindjárt szalonképesnek, sőt egészséges anyagnak tűnik a kapott cukor - pedig hatását tekintve ugyanolyan romboló!

Nagy baj ez, mert az álnéven futó cukrok ugyanúgy károsítják a szervezetedet, mint a közönséges cukor!

Megemelik a vércukorszintet, és hosszú távon elhízáshoz, cukorbetegséghez vezetnek. Ezzel párhuzamosan jó eséllyel okoznak valamilyen keringési rendellenességet is.

Ha tehát vigyázni szeretnél az egészségedre, ne csak azt figyeld az élelmiszerek csomagolásán, hogy az adott termék tartalmaz-e cukrot! Az alattomosan álnévvel feltüntetett cukorszármazékokat is vedd figyelembe!

Íme, az alattomos cukrok listája:

1. barna cukor

2. nádcukor

3. glükóz - szőlőcukor

4. demerara cukor

5. turbinado cukor

6. nyerscukor

7. invertcukor

8. kukorica szirup

9. fruktóz

10. galaktóz

11. szacharóz

12. glukomalt

13. dextrin

14. dextróz

15. xilóz

16. maltodextrin

17. szukróz

18. melasz

19. laktóz - tejcukor

20. karamella

21. barna rizs szirup

22. rizsszirup

23. malátacukor

24. árpamaláta

25. kókusz cukor

26 kókuszpálma cukor

27. pálmacukor

28. juharszirup

 

 

 

 

29. szőlőlé koncentrátum

30. sűrített cukornádlé

31. agavészirup

32. cirokszirup

33. méz

Édesítésre leggyakrabban használt cukorszármazékok:

- kukoricaszirup

- cirokszirup

- szőlőlékoncentrátum

Ide kerül a legtöbb, nem cukornak nevezett cukorszármazék:

- üdítőitalok

- cukrászsütemények

- cukrásztermékek, fagylaltok

- cukorkák

- gabonapelyhek, müzlik

Nagyon nézd meg ezeknek a termékeknek a dobozát, és láss tisztán, mit viszel haza! A fönti felsorolásból kiolvashatod, hogy egészségügyi szempontból mi minősül cukornak.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.