RETRO RÁDIÓ

Hét egészséges étel, de ebből is megárthat a sok

Hét egészséges étel, de ebből is megárthat a sok
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 01. 26. 13:20

Egy doboz csokit nyilván nem egészséges egyszerre leküldeni - de az egészséges ételek között is van olyan, aminek a fogyasztását jobb, ha nem viszed túlzásba. Eláruljuk, mivel vigyázz.

Narancs és paradicsom

Ezekből a finomságokból jobb, ha nem eszel óriási adagokat, mivel nagyon savasak. A túlzott savbevitel viszont akár refluxot is okozhat. Ha ez hosszabb ideig fennáll, kialakulhat egyik veszélyes szövődménye, a Barrett-nyelőcső, amely akár nyelőcsődaganattá is alakulhat. Ne egyél két adagnál több narancsot vagy paradicsomot egy nap, ha pedig refluxod van, teljesen felejtsd el őket.

Tonhalkonzerv

Az egyik legjobb szendvics- és saláta-alapanyag, de ha túl sokat eszel belőle, abból higanymérgezés is lehet. A tonhalban ugyanis több más halfajtánál több a tengerek szennyezéséből származó higany. A túlzott higanyfogyasztás a látás, a hallás és a beszéd károsodásához vezethet, elgyengíti az izmokat és rontja a koncentrációs készséget. Hetente legfeljebb 3-5 doboz tonhal kerüljön az asztalra, és igyekezz kevesebb higanyt tartalmazó halakra, például lazacra, tőkehalra vagy rákfélékre váltani.

Víz

A megfelelő hidratáltság az egészség kulcsa, de a túl sok víztől akár vízmérgezést is lehet kapni. A túl sok víz ugyanis felhígítja a nátriumot, és túlságosan alacsony nátriumszint alakulhat ki a szervezetben, amely rontja az agy működését, sőt, extrém estben akár halálos is lehet. Mennyi víztől alakulhat ki a veszélyes állapot? Meglehetősen soktól, így a probléma általában az ultramaratonistákat és a túlzottan egészségtudatosakat érintheti, akik erőltetik a rengeteg folyadékot. A legjobb, ha a vizeleted színét figyeled: ha mindig átlátszó, nyugodtan ihatsz egy kicsit kevesebbet.

Szója

Bár a szója, mértékkel fogyasztva, segíthet a koleszterinszint és a vérnyomás szabályozásában, a vas felszívódását gátolja. Így a túlzott szójafogyasztás miatt vashiányos vérszegénység alakulhat ki. A szója fitoösztrogén tartalma, amely a női hormonok működéséhez hasonló, hosszú távú túlzott bevitel esetén akár a méhnyálkahártya kóros burjánzásához is vezethet, amelyből daganat fejlődhet ki. A biztonságos adagról nincsenek pontos ajánlások, de naponta két adagnál több szóját semmiképp nem tanácsos fogyasztani.

Spenót

Ez a fantasztikus zöldféle tele van fehérjével, rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Bőven van benne lutein is, ez a karotinoid vegyület segít megelőzni az időskori makula-degenerációt, ami akár vakságot is okozhat. Ám ugyancsak sok van benne az oxalát nevű vegyületből, ami vesekövek kialakulását segítheti elő. Így a kalcium-oxalát vesekővel küzdő betegeknek nagyon oda kell figyelniük a mértékletességre.

Paradió

Ez a ropogós finomság szintén remek fehérje-, rost- és egészséges zsírsavforrás, sőt, még szelén is van benne. A diófélék fogyasztása ráadásul segít rendben tartani a koleszterinszintet és a várnyomást. Ám épp szeléntartalma miatt nem szabad mértéktelenül fogyasztani, ez az elem ugyanis nagy mennyiségben mérgező is lehet. A túladagolás hajhulláshoz, a körmök törékenységéhez és elvesztéséhez, bőrgyulladáshoz, neurológiai tünetekhez, és extrém esetben akár halálhoz is vezethet. Napi 10 darabnál ne rágcsálj el többet.

Zsírszegény állati fehérje

Ha a napi fehérjeforrásod elsősorban a zsírszegény csirkemell és a tojásfehérje, lehet, hogy nem árt átgondolni a diétádat. A túlzott mennyiségű állati fehérje fogyasztása veszélyes lehet, mivel az inzulinhoz hasonló IGF-1 hormon termelését serkenti a szervezetben. Ez pedig, ha nagy mennyiségben van jelen, gyorsítja az öregedést, növeli a daganatok (különösen a mellrák) kockázatát. Egy tanulmány a rákban való elhalálozás kockázatának négyszeresére növekedését, az általános halandóság kockázatának pedig 75 százalékos növekedését állapította meg azoknál, akik a napi kalóriabevitelüknek legalább 20 százalékát sovány állati fehérjéből fedezik (szemben a 15 százalékos, vagy az alatti bevitellel). A megoldás? Igyekezz a fehérjebevitel legnagyobb részét növényi forrásokból, például hüvelyesekből, diófélékből, magvakból és teljes kiőrlésű gabonákból fedezni.


 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.