kulcsár edina
Úgy érzed, mindent megteszel azért, hogy egészségesebb legyen az étrended? Figyelj oda nagyon, mit veszel le a polcról a boltban, mert sok egészségesnek hitt ételt jobb inkább elkerülni! Mutatunk néhányat.
A gyümölcsös joghurtok megbízható kalciumforrásnak tűnnek, ez eddig OK. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ilyen tejtermékek többsége alig látott gyümölcsöt. Azok sem sokkal jobbak, amelyeknek gyümölcspüré van az alján, mert általában nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak. A legjobb kalcium-, fehérje-, D-vitamin és probiotikum-forrás a natúr joghurt, amelyet te magad ízesítesz kedvenc gyümölcseiddel. Ha pedig édesebb ízre vágysz, inkább egy teáskanál mézet tegyél bele - még mindig jobb, mint az ellenőrizhetetlen mennyiségű cukor.
Tisztázzuk: a muffin alapvetően süti, még akkor is, ha a mágikus „korpás” szó került a csomagolására.
Ne dőlj be a csábító reklámszövegnek!
Az előregyártott, csomagolt muffinok általában rengeteg cukrot és adalékanyagot tartalmaznak, erősen megemelik a vércukor szintedet. Sokkal jobb ötlet inkább magadnak megsütni a muffinokat, ekkor legalább tudod, hogy mi kerül bele. A saját készítésű sütemények pár napig remekül elállnak, és nagyon jók reggelire tejjel vagy joghurttal.
A müzliben levő gabonafélék, aszalt gyümölcsök, diófélék valóban nagyon egészségesek, de az iparilag bekevert müzlik, pláne a reggelizőpelyhek legtöbbje tele van cukorral!
Sokkal jobb ötlet, ha cukor nélkül, magad kevered be a müzlidet - így biztosan nem kerül bele gyorsan lebomló szénhidrát. Fogyókúrához a zabkorpa, a zabpehely, az útifűmaghéj illetve a lenmag, a szezámmag és tökmag az ideális választás. Ha kevés mandulát és diót is adsz a keverékhez, isteni finom és még mindig diétás lesz. Piros bogyós gyümölcsökkel turbózhatod, amikor hozzákevered a joghurthoz.
A bolti gyümölcsturmixokkal, smoothie-kkal pont az a baj, ami az összes többi előre csomagolt áruval: cukorbombák! Emellett ellenőrizhetetlen, hogy miket raktak bele. Inkább készíts saját turmixot reggelire gyümölcsökből, tejből, joghurtból - szigorúan cukor nélkül!
Ne szépítsük: a szívbarát zsiradékként reklámozott margarin valójában hidrogénnel keményített növényi olaj! Bár a gyártási metódus finomodott az évek során, és a minőség javult, de a margarinok így is hírhedten sok transzzsírsavat tartalmaznak.
Egyre több kutatás igazolja egészségkárosító hatását.
Úgyhogy jobban jársz, ha vajat kensz a kenyeredre, még akkor is, ha az állati eredetű zsiradék. Egy a lényeg, fogyaszd mértékkel!