RETRO RÁDIÓ

Így gyorsítja fel a fogyást a C-vitamin

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 09. 15. 08:00

Ki ne ismerné Szent-Györgyi Albert híres vitaminját? Pontosan tudjuk, hogy remek segítség akkor, ha az immunrendszerünket szeretnénk egy kicsit felturbózni. Azt azonban már kevesebben hallották, hogy ennek a bizonyos vitaminnak a fogyásban is komoly szerepe lehet.

A diétázók egyik legnagyobb ellensége az édesség. Ha próbáltál már valaha fogyni, akkor pontosan tudod, az egyik legszörnyűbb érzés, amikor koplalás közben rád tör a vágy egy kis édesség után. Nos, ilyenkor lehet hasznodra ez a fantasztikus anyag.

Egyes szakemberek szerint ugyanis a C-vitamin gyors pótlásával sokkal könnyebben elűzheted a kísértéseket.

De ez még nem minden! Mivel a megnövelt C-vitamin szint felgyorsítja a test regenerálódását, így az anyagcsere folyamatokban is segíti. A sejtek belső anyagcseréje felpörög, a zsírsejteket egyszerűen és gyorsabban elégnek.

Miért fontos még ez a vitamin?

  • gyorsítja a csontok és a fogak fejlődését

  • a fogíny, égési sérülések és sebek gyógyulását

  • csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét

  • fiatalítja a bőrt

  • csökkenti a vér koleszterinszintjét, a szívinfarktus veszélyét.

    Honnan tudod, hogy több kell?

    Felnőttek számára az ajánlott napi mennyiség 65 -90 mg. Ez a mennyiség megfelel egy nagyobb narancsnak, citromnak, 15 dkg epernek, vagy brokkolinak. Mivel vízben oldódó vitamin, a felesleg távozik a szervezetedből, így túladagolni nagyon nehéz. Pont ezért viszont hiánya könnyen kialakul. Erre a következő tünetek utalhatnak: gyakori fizikai fáradtság, levertség, vérző fogíny, gyakori nátha, édesség utáni vágy.

    Hogyan őrizheted meg az ételek vitamintartalmát?

    A C-vitamin hő, fény és levegő hatására könnyen oxidálódik, így sokat veszít hatékonyságából. Ráadásul vízben oldódó vitamin, így a főzés során a zöldségek elveszíthetik gyógyító erejüket. Emiatt érdemes inkább sok mindent nyersen fogyasztani, és felvágás, pucolás után azonnal megenni. Ha mégis főzöd a friss zöldséget, gyümölcsöt, a gyors pirítást, vagy gőz fölötti párolást válaszd.

    A legjobb C-vitamin bombák:

    chilipaprika, kaliforniai paprika, fodros kel, brokkoli, eper, karfiol, kelbimbó, ananász, kivi, mangó, savanyú káposzta.

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.