Létrehozva: 2015.09.15.

Így gyorsítja fel a fogyást a C-vitamin

Ki ne ismerné Szent-Györgyi Albert híres vitaminját? Pontosan tudjuk, hogy remek segítség akkor, ha az immunrendszerünket szeretnénk egy kicsit felturbózni. Azt azonban már kevesebben hallották, hogy ennek a bizonyos vitaminnak a fogyásban is komoly szerepe lehet.

A diétázók egyik legnagyobb ellensége az édesség. Ha próbáltál már valaha fogyni, akkor pontosan tudod, az egyik legszörnyűbb érzés, amikor koplalás közben rád tör a vágy egy kis édesség után. Nos, ilyenkor lehet hasznodra ez a fantasztikus anyag.

Egyes szakemberek szerint ugyanis a C-vitamin gyors pótlásával sokkal könnyebben elűzheted a kísértéseket.

De ez még nem minden! Mivel a megnövelt C-vitamin szint felgyorsítja a test regenerálódását, így az anyagcsere folyamatokban is segíti. A sejtek belső anyagcseréje felpörög, a zsírsejteket egyszerűen és gyorsabban elégnek.

Miért fontos még ez a vitamin?

  • gyorsítja a csontok és a fogak fejlődését

  • a fogíny, égési sérülések és sebek gyógyulását

  • csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét

  • fiatalítja a bőrt

  • csökkenti a vér koleszterinszintjét, a szívinfarktus veszélyét.

    Honnan tudod, hogy több kell?

    Felnőttek számára az ajánlott napi mennyiség 65 -90 mg. Ez a mennyiség megfelel egy nagyobb narancsnak, citromnak, 15 dkg epernek, vagy brokkolinak. Mivel vízben oldódó vitamin, a felesleg távozik a szervezetedből, így túladagolni nagyon nehéz. Pont ezért viszont hiánya könnyen kialakul. Erre a következő tünetek utalhatnak: gyakori fizikai fáradtság, levertség, vérző fogíny, gyakori nátha, édesség utáni vágy.

    Hogyan őrizheted meg az ételek vitamintartalmát?

    A C-vitamin hő, fény és levegő hatására könnyen oxidálódik, így sokat veszít hatékonyságából. Ráadásul vízben oldódó vitamin, így a főzés során a zöldségek elveszíthetik gyógyító erejüket. Emiatt érdemes inkább sok mindent nyersen fogyasztani, és felvágás, pucolás után azonnal megenni. Ha mégis főzöd a friss zöldséget, gyümölcsöt, a gyors pirítást, vagy gőz fölötti párolást válaszd.

    A legjobb C-vitamin bombák:

    chilipaprika, kaliforniai paprika, fodros kel, brokkoli, eper, karfiol, kelbimbó, ananász, kivi, mangó, savanyú káposzta.

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek