tóth gabi
Gondolkodtál már rajta, miért kívánod a nehéz kajákat, ha egy kicsit többet ittál a kelleténél? Egy kutatás elárulta az étvágygerjesztõ-hatás okát.
A kutatók szerint az alkohol olyan változásokat hoz létre az agyban, amelyek felerősítik az ételek vonzó tulajdonságait. Így például az ínycsiklandó illat is még csábítóbbá válik.
A kísérletben 35 nő kapott 2 – 2,5 adag szeszes italnak megfelelő alkoholos infúziót. Ezután különböző ételek illatát kellett megszagolniuk, mialatt az agyukat mágneses rezonanciavizsgálatnak vetették alá. Végül a kutatók vacsoraasztalhoz ültették a résztvevőket, és figyelték, mennyit ettek. A kontrollcsoport ugyanezeken a vizsgálatokon ment keresztül, de ők az infúzióban fiziológiás sóoldatot kaptak.
Az alkoholt fogyasztó nők a kontrollcsoporthoz képest mintegy 30 százalékkal több ételt ettek. A mágneses rezonanciavizsgálatból is az derült ki, hogy az agyuk érzékenyebben reagált az ételek illatára. Az illatminták nyomán a hipotalamuszban, az agynak abban a részében, amelyik többek között az anyagcseréért és az étvágyért is felelős, megélénkülő agyi aktivitást mutatott ki a vizsgálat.
Mivel a kísérlet nem volt nagy létszámú, az eredmények nem számítanak megkérdőjelezhetetlennek, de az világosan kiderült, hogy az alkohol vonzóbbá teszi a feltálalt ételeket. Lehet, hogy jobban jársz, ha inkább vacsora után iszogatsz?