RETRO RÁDIÓ

Ezért eszel többet, ha alkoholt ittál

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 09. 07. 23:02

Gondolkodtál már rajta, miért kívánod a nehéz kajákat, ha egy kicsit többet ittál a kelleténél? Egy kutatás elárulta az étvágygerjesztõ-hatás okát.

A kutatók szerint az alkohol olyan változásokat hoz létre az agyban, amelyek felerősítik az ételek vonzó tulajdonságait. Így például az ínycsiklandó illat is még csábítóbbá válik.

A kísérletben 35 nő kapott 2 – 2,5 adag szeszes italnak megfelelő alkoholos infúziót. Ezután különböző ételek illatát kellett megszagolniuk, mialatt az agyukat mágneses rezonanciavizsgálatnak vetették alá. Végül a kutatók vacsoraasztalhoz ültették a résztvevőket, és figyelték, mennyit ettek. A kontrollcsoport ugyanezeken a vizsgálatokon ment keresztül, de ők az infúzióban fiziológiás sóoldatot kaptak.

Az alkoholt fogyasztó nők a kontrollcsoporthoz képest mintegy 30 százalékkal több ételt ettek. A mágneses rezonanciavizsgálatból is az derült ki, hogy az agyuk érzékenyebben reagált az ételek illatára. Az illatminták nyomán a hipotalamuszban, az agynak abban a részében, amelyik többek között az anyagcseréért és az étvágyért is felelős, megélénkülő agyi aktivitást mutatott ki a vizsgálat.

Mivel a kísérlet nem volt nagy létszámú, az eredmények nem számítanak megkérdőjelezhetetlennek, de az világosan kiderült, hogy az alkohol vonzóbbá teszi a feltálalt ételeket. Lehet, hogy jobban jársz, ha inkább vacsora után iszogatsz?

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.