kulcsár edina
Bizonyítékerejû film készült arról, hogy a REJTETT cukor miatt mennyire veszélyesek az egészségesnek kikiáltott élelmiszerek. A fõszereplõ 60 napig csak úgynevezett diétás, vagyis alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztott. A végeredmény katasztrofális!
Damon Gameau a saját testét használta a kísérletben, mely során 60 napon keresztül mindennap 40 teáskanálnyi cukrot evett meg. Nem közvetlenül, hanem cukrozott élelmiszerekben. Amelyek közül több egészségesnek van kikiáltva, úgynevezett light termékek is vannak közöttük.
A film előtt alapvetően egészségesen, kimondottan cukormentesen táplálkozott, de most
komoly hízásról és egészségügyi
állapotromlásról számolt be.
Filmjének címe: Cukorfilm, s máris az elmúlt hónapok egyik nagy sikere...
A két hónapos forgatás alatt csak light joghurtot, müzliszeletet, gabonapelyhet, diétás kenyeret, és egyéb, ún. "light" élelmiszereket evett. A bizonyítékerejű filmből kiderül, hogy a „light” megfogalmazás igazi átverés sok termék esetében. Miközben e termékekre odabiggyesztik a vevőcsalogató kulcsszavakat, a szénhidráttartalmat egyáltalán nem csökkentik bennük – ez pedig ahhoz vezet, hogy meghízik, aki megeszi ezeket. Rettenetes, de a hétköznapokban lehetetlen megkerülni a cukrot: a bolti élelmiszerek szinte mindegyikébe beleteszik a gyártók. Nemcsak az édességek, a tejtermékek, a reggeliző pelyhek, de a szószok többsége, a kenyér, sőt még a legtöbb húsáru is tartalmaz cukrot. Elképesztő, és ez a film legszomorúbb szenzációja, a cukrot az úgynevezett diétás, vagy egészségesnek mondott élelmiszerekből sem hagyják ki!
A rendező több interjúban is kifejtette már a véleményét. Szerinte mindez az iparszerű élelmiszergyártás nagy trükkje, hiszen a cukor úgy hat a szervezetünkre, mint valamilyen kábítószer. "Rászoksz, megszereted, és aztán szükséged van rá minden nap. Ha pedig nem eszel cukrosat, pokoli éhesnek érzed magad és ölni tudnál egy kis cukros kajáért. Rászoktattak bennünket a cukorra, csak azt nem mondják meg, hogy mindez mivel jár. Pedig már vezető tudósok is állítják, hogy a cukor a felelős a legtöbb modern-kori betegségünkért: cukorbetegség, szívbetegség, rák. Miért van az, a cukor egyértelmű hibáztatása e bajokért hivatalosan nem akar megszületni?" Az ausztrál filmes
megelégelte a cukor-ügyi népbutítást, ezért forgatott filmet a cukor döbbenetes romboló hatásáról, hogy kinyissa az emberek szemét
A filmrendező korábban, jó hat éven keresztül kimondottan egészségesen táplálkozott. Ahogy ő mondja magáról: szervezete „cukor-tiszta” volt. Ezt megelőzően, huszonéves fiatalként ő is úgy élt, mint a többiek: kóla, hamburger, csokoládé, sör. A változást, a változtatás igényét számára a szerelem hozta el, új párja ugyanis ragaszkodott az egészséges életmódhoz, a filmes tehát „átállt”. Miután pedig kitisztult a szervezete, mintha új életet kapott volna! Megtapasztalta, mi a különbség a cukorral átitatott és a tiszta élet közt. A különbség pedig óriási! Épp ezért nem érti, miért etetik cukorral az embereket, miért betegítik szántszándékkal milliók életét és miért nem lép végre valaki?! Mivel csak az agyonhallgatást tapasztalta, elhatározta, hogy a maga eszközeivel szembesíti a világot azzal, hogy mi is zajlik valójában, így született a Cukorfilm ötlete.
Damon Gameau a forgatás idejére megszakította egészséges életmódját és minden egyes nap ugyanannyi cukrot evett, mint az átlagemberek – napi 40 teáskanálnyit. Döbbenet, hogy a cukros étrend milyen hatást váltott ki a szervezetéből! Hogy mégis mi történt?
Csaknem 10 kilót hízott, s testzsír aránya mintegy 7 százalékkal növekedett, derekának kerülete pedig jó 10 centivel nőtt.
Mindez nem lenne sokkoló, ha Gameau édességgel, csokoládéval tömte volna magát a nap 24 órájában. De nem ezt tette! A filmrendező ugyanis kimondottan egészségesnek mondott, csökkentett zsírtartalmú élelmiszereket fogyasztott: sovány joghurtokat, müzli szeleteket, egészségesnek mondott gyümölcsleveket. A rendező így számolt be tapasztalatairól „Étkezések után egy rövid ideig minden rendben lévőnek tűnt, 40 perc után viszont szabályosan bezuhant a szervezetem. Türelmetlen és feszült lettem, nem tudtam normálisan koncentrálni többé, újra ennem kellett valami cukrosat.
Ez egy ördögi kör, ha létezni akarsz, cukrot kell enned, és ez így megy egész nap.
A cukorevés nemcsak a nappalokat, az éjszakákat is agyonvágta. "Képtelen voltam normálisan aludni, reggelente mindig morcosan és kialvatlanul ébredtem. Csak úgy tudtam magamhoz térni, ha ettem valami kis édeset." A rendezőnek meggyőződése, hogy a cukor enyhe mérgezésben tartja a testet. Nehezére is esett ennyi cukros élelmiszert megennie nap mint nap, de hajtotta a bizonyításvágy. Közben folyamatosan adott vérmintát és elemezték az eredményeit. A romlás egyértelmű volt. "Miután ismerem az ok-okozati összefüggéseket, a 60. nap után könnyen lejöttem a cukorról. De az emberek többsége képtelen kiszállni az ördögi cukor-körforgásból. Ha jön a falásroham, tömik magukba cukros élelmiszereket, és közben fogalmuk sincs arról, hová vezet ez az egész!”
A rendező szerint több mint aggasztó, hogy életünkben a cukor, az édes íz egyértelműen a pozitív érzelmekhez kötődik. "Édességgel motiváljuk a gyereket, édességgel jutalmazunk. Szerelmi csalódás után is leginkább édességgel vigasztalódunk. A cukor a kultúránk része, és meggyőződésem, hogy a modern-kori betegségekért igenis a cukor felelős! A filmmel mégsem azt akarjuk üzenni, hogy soha senki ne egyen édességet" – hangsúlyozza Damon Gameau, aki szerint olykor lecsúszhat egy kis fagyi, a mama sütije vagy éppen pár kocka finom csokoládé. "Ezzel ugyanis nincs is gond, a tiltás amúgy sem hozna eredményt. A filmmel arra szeretnénk rámutatni, hogy akaratunkon kívül milyen sok cukrot eszünk mindennap! Kis odafigyeléssel ezen lehetne változtatni! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberi szervezet napi 6 teáskanálnyi hozzáadott cukrot tud egészségkárosodás nélkül feldolgozni. Ehhez képest felmérések szerint naponta átlagosan 40 teáskanálnyi cukrot eszünk meg. Ez félelmetes! Én magam például nagyon odafigyelek, hogy a napi 5-10 teáskanálnyi mértéken belül maradjak.”
„Nem gondolom, hogy mindenki mérgező mennyiségű cukorral bombázza a szervezetét, de hogy a legtöbb ember mája a kelleténél jobban túlterhelt a cukor miatt, azt túlzás nélkül állítom.
Elképesztő, de a cukortöbbletet újabban nem is étellel, hanem elsősorban innivalóval juttatják az emberek a szervezetükbe. Ez az, amire igazán szeretnénk felhívni a filmen keresztül a figyelmet! A legveszélyesebbek a jeges teák, a cukros szénsavas üdítők, illetve az úgynevezett sportitalok.
A máj tényleg képtelen megbirkózni azzal a cukor-cunamival, amit italok formájában zúdítunk a szervezetre!"