
Na most figyelj! Nem kell lemondanod a cukorról, így is lefogysz!
Fogyni szeretnél, ezért kiiktatnád a cukrot az étrendedbõl? Nincs rá szükség! Akkor is simán lefogyhatsz, ha nem szakítasz a cukorral. Csak arra figyelj, hogy okosan cukrozz!
Keresd a természetesen édeset!
Egyik cukor sem jobb a másiknál, mégis van különbség a természetes cukrot és a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek közül. Az előbbiek, például a gyümölcsök is édesek, mégis van bennük egy csomó tápanyag, rost, vitamin és nyomelem – ez viszont a cukros édességekről nem mondható el. Ne az étel cukortartalmára koncentrálj, hanem arra, milyen tápanyagok vannak benne összességében.
Edd a cukrot rostokkal, fehérjékkel és egészséges zsírsavakkal
Ezek a tápanyagok ugyanis lassítják a cukor felvételét a véráramba, így kisebb lesz a vércukorszint emelkedése, illetve az elért maximumérték eó csökkenni is később és fokozatosabban fog. Ez pedig azt jelenti, hogy nem fog hirtelen és ellenállhatatlanul rád törni egy falásroham. Ráadásul az étel kiváltotta teltségérzés is tovább tart majd.
Időzítsd a cukrot ételt az edzés környékére
Bár az edzés sem mentség rá, hogy sütivel tömd magad, ha mégis megkívánsz valamilyen cukros, vagy szénhidrátban gazdag ételt, inkább edzés előtt edd. Az ilyen ételek ugyanis gyorsan mozgósítható energiával töltenek fel, az edzés pedig segít megszabadítani tőlük a szervezetedet,
A kávé és a cukros fánk nem illik annyira össze, mint gondolnád. A koffein ugyanis gátolja a testedet a cukor lebontásában, és csökkenti a szervezete érzékenységét az ezt segítő hormonra, az inzulinra. Így nagyobb lesz a vércukorszint-emelkedés, majd a zuhanás is.
Tankolj fel fahéjjal!
Ha a cukros ételeket fahéjjal ízesíted, nagyobb eséllyel kerülheted el a cukorkómát. A fahéj ugyanis segíthet a vércukorszint csökkentésében, és érzékenyebbé teszi a szervezetet az inzulinra. Így a tested könnyebben feldolgozza a cukrot.



