tóth gabi
Vizsgázni indulsz, szörnyen izgulsz és nem is tudod mit egyél? Íme, a legjobb ételek, amik serkentik az agymûködést és tuti, hogy jobban teljesítesz!
Szerencsére mindig akad a hűtőben, és valószínűleg szereted is. A tojás – különösen a sárgája – tele van agyserkentő vitaminokkal. A memória fejlődésében kulcsfontosságú B-vitaminfajta, a kolin például nagy mennyiségben található meg benne. Reggelire kiváló energiaforrás, és biztosítja, hogy napközben jól teljesíts. Ráadásul magas fehérjetartalma miatt tojással a jóllakottság érzet tovább tart, mintha péksüteményt eszel, pedig egy darab mindössze 70 kalóriát tartalmaz.
A sötét színükért felelős antocianid egy speciális, a flavonoidokhoz tartozó antioxidáns, ami rugalmasan kitágítja a hajszálereket, így javítja a vérkeringést, és lehetővé teszi, hogy az agyba is több vér jusson el, miközben védi az idegsejteket a káros szabadgyökökkel szemben, így fokozza a memóriát. A fekete áfonya a leghatékonyabb közülük, de jó a fekete szeder, a fekete ribizli, a málna sőt a szamóca is. Legjobb, ha nyersen, magában csipegeted mielőtt belépsz a terembe tételt húzni!
Tanulás közben mindenki hajlamos valamit rágcsálni. Ez nem is baj, csak válogasd jól meg, hogy mit eszel. Az olajos magvak, főképpen a dió regenerálják az agysejteket, sok bennük a B-vitamin, de még némi omega-3 zsírsav is akad. Ha mindenképp édességet kívánsz a feszültség miatt, egyél egy-két kocka magas kakaótartalmú csokoládét. Ez élesíti a koncentrációs képességet és gyorsítja a reakcióidőt.