Létrehozva: 2015.05.14.

Hihetetlen! Így vernek át a kalóriák!

A kalóriaszámolgatást a legtöbb fogyókúrában nem tudod kikerülni. De most kiderült, sokkal kevesebb kalóriát eszel meg, mint hinnéd! Szinte biztos, hogy eddig rosszul számoltál!

Szerző Horváth Gabi

Túlbecsüljük az ételek kalóriatartalmát, akár 25 százalékkal is a valós érték fölé kalkulálunk - állítják amerikai kutatók. Az élelmiszerek csomagolásán ugyanis az a kalóriamennyiség szerepel, amennyi ténylegesen bennük van, nem pedig az, amit testünk az adott termékből hasznosítani képes.

Elavult az egész rendszer!

A ma is használatos kalóriabecslési rendszert az 1800-as évek végén dolgozták ki. Az élelmiszerek kalóriatartalmát az elégetésükkor keletkező hőmennyiség alapján határozzák meg. Ez a metódus azonban nincs tekintettel arra, hogy az adott élelmiszernek vajon hány százalékát hasznosítja a szervezet.

Testünk működése ennél bonyolultabb!

De akad itt más gond is. Például nehezebb ételek esetében a szervezet már magához az emésztéshez is  rengeteg energiát használ fel! És egy másik példa: a gyorskajákat kevesebb, az egészséges ételeket több energia befektetésével dolgozza fel a szervezetünk. Ráadásul vannak olyan ételek, amiket nem is tudunk teljes egészében feldolgozni, azok teljes energiatartalma nem hasznosul! A mandula esetében például a teljes illetve a szervezetbe beépülő kalóriatartalom közti különbség akár 25 százaléknyi is lehet!

Fontos szabály: Minél kevésbé feldolgozott az élelmiszer, annál kevesebb kalóriát hasznosít belőle a szervezet!

Már csak ezért is érdemes egészséges, természetes és nem feldolgozott ételeket fogyasztani! Ezen a blogon rengeteg bio receptet találsz.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek