tóth gabi
A kalóriaszámolgatást a legtöbb fogyókúrában nem tudod kikerülni. De most kiderült, sokkal kevesebb kalóriát eszel meg, mint hinnéd! Szinte biztos, hogy eddig rosszul számoltál!
Túlbecsüljük az ételek kalóriatartalmát, akár 25 százalékkal is a valós érték fölé kalkulálunk - állítják amerikai kutatók. Az élelmiszerek csomagolásán ugyanis az a kalóriamennyiség szerepel, amennyi ténylegesen bennük van, nem pedig az, amit testünk az adott termékből hasznosítani képes.
A ma is használatos kalóriabecslési rendszert az 1800-as évek végén dolgozták ki. Az élelmiszerek kalóriatartalmát az elégetésükkor keletkező hőmennyiség alapján határozzák meg. Ez a metódus azonban nincs tekintettel arra, hogy az adott élelmiszernek vajon hány százalékát hasznosítja a szervezet.
De akad itt más gond is. Például nehezebb ételek esetében a szervezet már magához az emésztéshez is rengeteg energiát használ fel! És egy másik példa: a gyorskajákat kevesebb, az egészséges ételeket több energia befektetésével dolgozza fel a szervezetünk. Ráadásul vannak olyan ételek, amiket nem is tudunk teljes egészében feldolgozni, azok teljes energiatartalma nem hasznosul! A mandula esetében például a teljes illetve a szervezetbe beépülő kalóriatartalom közti különbség akár 25 százaléknyi is lehet!
Fontos szabály: Minél kevésbé feldolgozott az élelmiszer, annál kevesebb kalóriát hasznosít belőle a szervezet!
Már csak ezért is érdemes egészséges, természetes és nem feldolgozott ételeket fogyasztani! Ezen a blogon rengeteg bio receptet találsz.