KIAJOBB

Komoly éremesélyek a vb-n, Budapest a vívás fővárosa

Az év egyik legnagyobb szabású sporteseménye kezdődik július 15-én hétfőn, Magyarországon, hiszen Budapesten rendezik meg a vívó-világbajnokságot.
  • Szerző: mv

Magyarország 1959, 1975, 1991 és 2013 után ötödször ad otthont a vívó-vb-nek. Az eddigi négy viadalon háromszor született magyar aranyérem, és jó esély van arra, hogy idén sem maradunk első hely nélkül.

Kardvívás

Vágással és szúrással egyaránt adható találat, viszont kizárólag deréktól felfelé érvényesek, beleértve a karokat és a fejet. A budapesti vb-n óriási az esély a magyar éremre ebben a fegyvernemben. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád kardcsapat évek óta a világelitbe tartozik, hiszen az utóbbi három évben rendre dobogóra álltak a vb-n. Ráadásul ők nem csak együtt, hanem külön-külön, egyénileg is esélyesek. A nőknél a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca csapat szintén nagy örömet okozhat.

Tőrvívás

Csak szúrással lehet találatot adni, és kizárólag törzsre, a fej és a karok érvénytelenek. A magyar tőrözők nem szereztek érmet a júniusi, düsseldorfi Európa-bajnokságon, viszont csapatban a férfiak és a nők is a legjobb nyolc közé jutottak, ami jó eredménynek számított. A hölgyek keretében ott van a 43 éves Mohamed Aida, aki 1993-ban szerepelt először világbajnokságon.

Párbajtőrvívás

Csak szúrni lehet, és az egész test érvényes. A magyar férfi párbajtőr csapat egy hónapja bronzérmet szerzett az Eb-n, és ezúttal is esélyesnek számít. A női párbajtőrözők helyzetét nehezíti, hogy az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese augusztusra várja első gyermekét, így ő nem állhat a csapat rendelkezésére.

Rekordok dőlnek meg Budapesten

Az indulók és a résztvevő országok számát tekintve is rekordot dönt a hétfőn kezdődő budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság. 115 ország 1068 vívója lép pástra a BOK csarnokban, az eddigi csúcsot a 2015-ös, moszkvai olimpiai kvalifikációs vb tartotta 899 vívóval és 100 körüli nemzettel.

És ezeket olvastad már?