NÍNÓ

Vi­gyá­zat, hamis húsz­ez­re­sek­kel pró­bál­nak fi­zetni

Már az új 500-ast is ha­mi­sít­ják! Ol­va­só­ink je­lez­ték, hogy pest­er­zsé­beti és cse­peli üz­le­tek­ben pró­bál­ták meg át­verni az el­adó­kat a pénz­ha­mi­sí­tók. Saj­nos a tör­té­net igaz: a rend­őr­ség el­já­rást in­dí­tott! Ha meg akar­juk előzni, hogy át­ver­je­nek, for­dít­suk a fény felé a pénzt, a víz­jel­ről ki­de­rül, hogy igazi-e!
  • Szerző: Ripost

A fővárosi XX. kerületből többen is jelezték a -nak, hogy új módszerrel próbálkoznak a pénzhamisító csalók. A bűnözőknek az új 500 forintos bevezetése jött kapóra. A friss bankjegyekről lemossák a festéket és nagyon jó minőségben a 20 ezres mintáját nyomtatják rá a papírra.

Már az új 500 forintosokat is használják a hamisítók
Már az új 500 forintosokat is használják a hamisítók
Fotó: Markovics Gábor
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az eladó észrevette, hogy 500-as vízjel van a 20 ezresen

„Múlthéten próbálkozott nálunk egy fiatal nő. Túrórudit és krémtúrót kért, aztán 20 ezressel akart fizetni. A nagyobb címlet miatt megszokásból megnéztem a vízjelet, ekkor tűnt fel, hogy más vízjel van a bankón! Kinézetre húszezres volt, de a vízjel szerint csak egy ötszázas” – mesélte a -nak az élelmes eladó, Pál Imre, aki a pesterzsébeti piacon árusít tejtermékeket évek óta.

Pál Imrét és munkatársát nem tudták átverni
Pál Imrét és munkatársát nem tudták átverni
Fotó: Markovics Gábor

A biztonsági őr a csalók után eredt, de hiába

A Tátra téri piacon több üzletben is próbálkoztak a csalók, többen is egy fiatal nőt és egy középkorú férfit emlegettek.

„Egy fiatal hölgy és egy férfi bement az egyik virágoshoz. Előtte már az egyik kofánál akartak hamis pénzzel fizetni, de nem sikerült nekik. A piac egyik biztonsági őrének jeleztem is, hogy gáz van, de nem sikerült elkapni a párost, megléptek” – nyilatkozta a piacon dolgozó Takács József.

A Tátra téri piacon több eladónál is próbálkoztak a csalók
A Tátra téri piacon több eladónál is próbálkoztak a csalók
Fotó: Markovics Gábor

Először fel akarták váltatni a nagy címletet

Az új 500-assal nem csak Pesterzsébeten próbálnak csalni. Több olvasónk is jelezte, hogy Békásmegyeren több helyen is, Csepelen pedig az egyik Kossuth Lajos utcai gyorsétteremben és a környékén lévő kisboltokban is próbálkoztak a hamisított 20 ezresekkel. Először csak fel akarják váltatni, majd mikor ez nem sikerül, akkor valami olcsó dologért akarnak fizetni a kamupénzzel.

A bankjegy bal oldalán ott a Rákóczi vízjel
A bankjegy bal oldalán ott a Rákóczi vízjel

A rendőrség már nyomoz a hamisítók ügyében

Mint a megtudta, Csepelen már a rendőrség is nyomoz a pénzhamisítás miatt.

Eközben a címlapon

„Egy feljelentés szerint az eladónak egy hamis 500 forintossal akartak fizetni, amelyet az eladó észrevett és feljelentést tett. A vásárló az 500 forintost hátrahagyva elment a helyszínről. A feljelentés alapján a BRFK XXI. kerületi Rendőrkapitányság pénzhamisítás bűntett miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen” – közölte lapunkkal a rendőrség.

Tavaly még a régi 500-assal próbálkoztak

Az 500-assal való csalás nem új. A pesterzsébeti piac egyik dohányboltjában az eladó jól ismeri a trükköt:

„Tavaly is próbálkoztak kamu 20 ezressel. Csak akkor még a régi 500-asra nyomtatták rá. De akkor könnyebben észre lehetett venni a pénz használtsága miatt, hiszen húszezrest jóval kevesebbszer használ az ember, túl feltűnő volt, mikor egy agyongyűrt darabbal akartak fizetni. A vevő bizonygatta, hogy valódi a pénz, de nagyon hamar elrohant a boltból” – mesélte a -nak Bak Hajnalka.

Bak Hajnalkánál tavaly is próbálkoztak hamis pénzzel fizetni
Bak Hajnalkánál tavaly is próbálkoztak hamis pénzzel fizetni
Fotó: Markovics Gábor

Hogyan csinálják a hamisítók?

Megkérdeztünk egy nyomdaipari szakértőt, Zs. Ferenc elmagyarázta lapunknak a hamisítók technikáját.

„A trükk már régi, az az újdonság, hogy a friss 500-ast is használják. Ez azért jó a hamisítóknak, mert a friss pénzről könnyebben leszedhető a festék. Ilyenkor valami vegyi anyaggal lemossák a papírpénzről a festéket, majd egy profi nyomtatóval rányomtatják a nagyobb címletet. Ez amúgy nem olyan egyszerű, mert a fénymásolók például biztonsági okokból nem is nyomnak ki pénzt színesben, csak fekete-fehéren, és a képszerkesztő programokban is van szoftvervédelem a pénzhamisítás ellen. Így például a Photoshop programmal nem is egyszerű, mert rögtön kiírja, hogy törvényileg tilos a „pénzbuherálás”.”

Fordítsuk a fény felé a papírpénzt!

 „De ha valaki meg tudja kerülni ezt a szoftveres védelmet, és rá tudja nyomtatni a régi pénzre az újat, attól még ha odafigyelünk, felismerhetjük az így hamisított pénzt. A vegyszeres lemosással a vízjel meg a biztonsági szál még nem változik meg, így ha a pénzt a fény felé fordítjuk, megismerhetjük az 500-as vízjelét a 20 ezresen, de a boltosok is könnyen rájöhetnek a hamisításra, ha átvilágítják a pénzt” – tette hozzá a nyomdaipari szakértő.

Facebookon gyorsan terjed a csalók híre
Facebookon gyorsan terjed a csalók híre

Régen a 2 ezresből csináltak 20 ezrest

Néhány éve elkaptak egy hasonló módszerrel csaló bandát: ők 2 ezreseket mostak le vegyszerrel, és abból csináltak 20 ezrest. A rendőrség akkor 3 budapesti lakásban foglalt le nyomtatókat, lemosott kétezreseket, nyomtatási kísérleteket és még lőfegyvereket is.