RIPOSTER

Vége a korlátlan pecázásnak! Ennyi halat foghatsz ki évente!

Korlátozták a kifogható halak számát. Mostantól nem vihetsz haza mindent, ami a horogra akad!
címkék:

Mostantól egyéves területi engedéllyel évente csak 100 halat vihetnek haza a horgászok azokból a halakból, amelyekre napi limit vonatkozik. 

A napi limitet eddig is szabályozták: hivatalosan napi kifogható darabszám-korlátozásnak hívják és az őshonos nemes halakra vonatkozik. Eszerint csukából, balinból, süllőkből, márnából, pontyból, compóból, harcsából, pisztrángból és menyhalból csak napi 3 darabot lehet hazavinni, de ezekből összesen is csak ötöt (azaz mondjuk 3 pontyot és 2 süllőt.) A többi halat, tehát például a domolykót vagy a keszegeket ezután sem kell számolni. 

Ettől az új szabálytól a több százezer pecás közül csak kevesen fognak a szívükhöz kapni, mert nem sokan fognak ki ennyi halat évente. Akikre viszont vonatkozik, azok nagyban űzik az ipart és minden bizonnyal eladásra dolgoznak. Így például egy 8000 Ft-os éves dunai engedéllyel akár 800 ezer forint értékű halat is kifoghattak. Ezt elégelte meg a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz): mivel a legtöbb állami kézben lévő vízterületet ők kezelik, a szabályozással majdnem minden horgászvízre korlátozást vezettek be. A helyi szabályok viszont ennél is szigorúbbak lehetnek. 

Ha valaki ezt a határt szabályosan szeretné átlépni, annak maradt egy kiskapu: a 100 darabos éves limit a területi éves jegyhez kötött, tehát ha valaki egy másik területre is kiváltja az éves engedélyt, onnan is hazavihet újabb 100 pontyot, harcsát vagy csukát. Azt viszont már tényleg nehéz elhinni, hogy a család annyira szereti a halat, hogy több kilónyit esznek meg belőle - minden áldott nap...

forrás: Agrárszektor

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?