RIPOSTER

Túl nagy a szmog, azt mond­ják, ki se men­jünk az ut­cára

Egyre ve­szé­lye­sebb a le­vegő mi­nő­sége, és a kö­vet­kező na­pok­ban nem vár­ható ja­vu­lás. A szak­em­be­rek azt ja­va­sol­ják, minél ke­ve­sebb időt tölt­sünk a sza­bad­ban, és hagy­juk ott­hon az autót.
  • Szerző: RIPOST

Csütörtökig borús és ködös időjárásra, szélcsendre lehet számítani az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerintígy egyelőre nemigen javul a levegő minősége. Mint arról a hírt adott, több nagyvárosban egészségtelen a levegő, nagy a szállópor mennyisége. A Nemzeti Népegészségügyi Központ értékelése alapján tegnap az alábbi településeken haladta meg a kisméretű aeroszol részecskék koncentrációja az egészségügyi határértéket: Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Putnok, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár, Vác, Várpalota, Veszprém

Miután tegnap volt már egy kis légmozgás, Veszprémben javult a helyzet, de néhány helyen a nitrogén-dioxid koncentrációja is meghaladta az egészségügyi határértéket. 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

"A Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolja, hogy a helyes fűtési módok alkalmazása mellett részesítsük előnyben a tömegközlekedést. A kerékpárral közlekedők lehetőleg kerüljék a forgalmas útvonalakatA gyermekek és a légszennyezésre érzékenyek kevesebb időt töltsenek a szabadban"

– tájékoztatta a -ot dr. Szigeti Tamás.

A szakértő szerint az orvosi maszkok viselése ilyenkor nem elegendő, mivel nem szűrik ki a kisméretű aeroszol részecskéket.

Légzőszervi betegségben szenvedőknek sem nem ajánljuk ezen maszkok viselését, mert nehezíti a légvételt. Nekik azt javasoljuk, hogy lehetőleg zárt térben tartózkodjanak

– hangsúlyozta dr. Szigeti Tamás.

Egyelőre nincs szmogriadóra okot adó szennyeződés, így a gépjárműforgalom korlátozását sem rendelik el, de ha romlik a helyzet, arra is sor kerülhet. Budapesten utoljára januárban volt erre szükség.