MEDICINA

Tény­leg na­gyon ve­szé­lyes vizes haj­jal le­fe­küdni az ágyba?

Az édes­anyák mond­ják ele­get, hogy nem sza­bad vizes haj­jal ágyba menni. Dehát annyira fá­rasztó a hosszas haj­szá­rít­ga­tás! Kinek van arra ener­gi­ája késő este? Pedig, ha tud­nád, mi­lyen ve­szé­lyek­nek te­szed ki magad, biz­tos, más­hogy dön­te­nél

Hallottuk elégszer gyerekkorunkban, hogy ne feküdjünk le vizes hajjal. Miért veszélyes és mit okozhat? Vajon a bőrgyógyászok is egyetértenek vele?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

VIZES HAJJAL NEM JÓ LEFEKÜDNI

Vizes párna

A vizes haj benedvesíti a párnát, mely így a baktériumok melegágyává válik. Ezt a kórokozókkal teli, nedves levegőt szívod be éjjel az orrodon, szádon keresztül. Reggel már betegen ébredsz. A párnatöltetben, matracban élősködő atkák is a meleg és nedves helyen szaporodnak jobban.

Bőr

A baktériumok az arcbőrödet és a fejbőrödet is megtámadhatják. Megúszhatod csupán korpás, zsíros hajjal, száraz arcbőrrel, aknékkal, bőrpírral, rosszabb esetben komoly fertőzés, gennyes ótvar alakulhat ki, mely amellett, hogy elcsúfítja az arcbőrödet, akár a vesédet is megbetegítheti.

Gomba

Sokak szerint a baktériumok nem kerülnek a semmiből a párnára. A gombának ellenben melegágya a nedves meleg. A szintetikus anyagból készült huzat, töltet különösen ki van téve a fertőzésnek. Az asztmát, allergiát kiváltó gombák a leggyakoribbak. Aki érzékeny a felső légúti fertőzésekre, jobb, ha nem fekszik le nedves hajjal.

Haj

Ha elblicceled a szárítást, hajad másnap fénytelen lesz és áporodott szagú.

A vizes haj sokkal érzékenyebb, mint a száraz. A nedves hajvégek könnyebben roncsolódnak az önkéntelen forgolódás közben. A bőrgyógyászok szerint a gyakori vizes hajjal lefekvés hosszú távon tönkre teszi a haj védőrétegét, a kutikulát. A haj töredezetté válhat.

Eközben a címlapon

Ha hajgumit erőltetsz rá, az megtöri a hajszálakat és meghúzza a hajhagymákat.  

VIZES HAJJAL JÓ LEFEKÜDNI

Hűt

Vannak, akik találnak érvet arra is, hogy miért éppen hogy hasznos, ha vizes hajjal vonulunk ágyba.

A nyári hőségben sokak szerint jobban alszunk, ha hajunk vizes. Ugyanis, miközben a haj lassú párolgással megszárad, hőt von el, és kissé lehűti a fejünket. Ez a folyamat nyugtatólag hat az agyi aktivitásra. Az eredmény: mélyebb, pihentetőbb alvás.

MEGOLDÁSOK

Törülköző

Ha késő éjszaka mostál hajat, és már nincs erőd megszárítani, akkor legalább csavard a fejed egy törölközőbe. Hogy a párnát biztosan megóvd a nedvességtől, takard le azt is egy vastag törölközővel.

Fejfájás

Sajnos azonban elkerülhetetlen, hogy mialatt forgolódsz az ágyban, a törölköző előbb-utóbb lecsúszik, és a hideg, nedves haj fejfájást okozhat.

Befonás

Ha mindenképpen a nedves haj mellett döntesz, legalább fond be éjszakára. A végét textilbevonatos hajgumival rögzítsd. A befont haj nem fog roncsolódni, töredezni. Nem véletlenül alkalmazták ezt a módszert még a hajszárító előtt időkben a dédanyáink.

Kora esti hajmosás

Félted a hajadat a hajszárító káros hatásától? Akkor kora estére időzítsd a műveletet, és időnként átlebegtetve, a levegőn hagyd megszáradni a hajkoronádat. Mire lefekszel, kész is.

Reggeli hajmosás

Amikor esedékes a hajmosás, feküdj le hamarabb, és halaszd reggelre. Hagyj időt a hajszárításra is. Az összes kellemetlenséget megelőzheted vele: a vizes párnát, a megbetegedést, a fénytelen hajat.