PANASZKÖNYV

Te­le­szór­ták mű­anyag po­hár­ral a Dunát a "vá­ros­védő" futók!

A hét­végi Vi­vi­cittá nem csak az au­tó­sok­nak oko­zott ren­ge­teg bosszú­sá­got...

Sok-sok ezer műanyag poharat használtak el a vasárnapi, budapesti Vivicittá Városvédő Futás indulói. A frissítőpontokon kínált vizet eldobható poharakba töltötték, amiket a versenyzők többsége használat után egy elegáns mozdulattal elhajított - annak ellenére, hogy az asztalok mellett mindenhol voltak szemeteszacskók is a használt poharaknak.

forrás: Facebook
forrás: Facebook

A durva szemetelés már csak azért is problémás, mert a verseny nevében szerepel a városvédő szó - ami nehezen fér össze a direkt környezetszennyezéssel.

A futás szervezői még a verseny lefújása előtt megkezdték a takarítást, de a viharos szél miatt a poharakból sok százat addigra már a Dunába sodort a szél.

forrás: Facebook
forrás: Facebook

A Facebookot ellepték a szeméthegyekről készült képek: a fotók alatt kialakult vitában a szemetelőket védők is csak a nagy szélre és a későbbi takarításra tudtak hivatkozni.

Természetesen megkerestük a Vivicittá Városvédő Futás szervezőit is. Kocsis Árpád a kérdéseinkre az válaszolta, hogy 3 olyan frissítőpont volt, melyhez közel volt a Duna, a versenyzőknek pedig "új és szokatlan" volt, hogy arra kérték őket: ne a földre, hanem a szemeteszsákokba dobják a poharakat.

Mivel a szél az állomásoktól messzire is elfújhatta a poharakat, ma reggel elindult 2 csapat, akik végigjárják a partot és a víz mellett felszedik a szemetet. Tanulság: olyan szélviszonyokkal szembesültünk, mint eddig még soha - de a jövőben erre is fel kell készülnünk minden vízparti frissítőállomásunkon. Ehhez módosítjuk a mostani gyakorlatunkat, beépítve ezt a biztonsági elemet is.

Ez alapján reméljük, jövőre már nem látszanak a 30.000 embert megmozgató és Budapestet egy napra megbénító futás nyomai még Bajánál is.

Eközben a címlapon