OTTHONKA

Tom­bol­nak a gyo­mok a ker­ted­ben? Ne bosszan­kodj, ide nézz!

A véget nem érő eső­zé­sek be­rob­ban­tot­ták a ter­mé­sze­tet. A ha­szon­nö­vé­nyek mel­lett a gyo­mok is úgy nőnek, mintha meg­bo­lon­dul­tak volna. Nem is gon­dol­nád, köz­tük több egész­sé­ges is akad, rá­adá­sul ilyen­kor fi­no­mak és zsen­gék. Mu­tat­juk, mit ér­de­mes be­gyűj­teni!

Napok óta nem akar elállni az eső, és nagyon úgy néz ki, hogy ez még eltart sajnos egy darabig. Mi nem örülünk neki annyira, de a gyomok annál inkább. Persze küzdhetsz is velük, de sokkal jobb, ha inkább az előnyös oldalát nézed a dolognak: vannak köztük nagyon is finomak és egészségesek! Úgyhogy tekintsd őket isteni salátának, és tedd a tányérra, amit legazolsz!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Tyúkhúr

Fotó: Ripost
Fotó: Ripost

Tele van A-, D- és C-vitaminnal. És ha ez nem lenne elég, akkor bőven található benne vas, kálcium, kálium és foszfor is, szóval örülni fog neki a szervezeted. Ráadásul finom is. Az íze leginkább a spenótéhoz hasonlít, és nagyon jól működik salátákban, de akár levesbe rakva is.

2. Százszorszép

Azok közé a gyomok közé tartozik, amit nem is feltétlenül akarunk mindenáron kiirtani, mivel a nevéhez hűen tényleg szép. Viszont emellett ételnek is kiváló. Kicsit kesernyés, ezért nem biztos, hogy mindenkinek kedvére való, aki viszont szereti ezt az ízvilágot, az nyugodtan fogyaszthatja nyersen és fűszerként is. Teaként megfőzve pedig gyulladáscsökkentő a hatása.

3. Pitypang

Fotó: Ripost
Fotó: Ripost

Most, a levirágzás után a sok eső hatására újra zsenge leveleket hoz. Szedj belőle, mert egy valódi vitaminbomba! A-, B-, C- és D-vitamin, kalcium, kálium, vas, cink mind bőven megtalálható benne, és számtalan gyógyhatással bír. Vizelethajtóként, gyomorégés ellen, máj regenerálására nagyszerű. Ehető mindegyik része, és nem csak salátában használható jól, hanem például sültekhez is, vagy éppen teaként.

4. Kövér porcsin

Fotó: Ripost
Fotó: Ripost

Nagyon magas a C-vitamintartalma, savanykás íze miatt savanyúságként is nagyon finom. Vannak olyan országok, ahol egyenesen saláták alapanyagaként termesztik, szóval érdemes abban is felhasználni, sokan úgy tekintenek rá, mint a jövő egyik fontos táplálékára.

És ezzel még nincs ám vége! LAPOZZ!