RIPOSTER

Sosem lá­tott fi­ná­lét kap az au­gusz­tus 20-ai tű­zi­já­ték

Tömeg a hi­da­kon, a par­to­kon, még a dunai ha­jó­kat is el­fog­lal­ják majd az au­gusz­tus 20-i tű­zi­já­tékra kí­ván­csi tö­me­gek. Idén is min­den­ki­nek jut majd hely a szem­lé­lő­désre, a szer­ve­zők pedig egy extra meg­le­pe­tés­sel is ké­szül­nek a lát­vány­show végén!
  • Szerző: Ripost

Látványos és különleges lesz idén az augusztus 20-i tűzijáték, melyen főként az arany és a nemzeti zászló színei uralkodnak majd az égbolton. Szerda óta pirotechnikusok hada dolgozik azon, hogy a harminc perces tűzijáték tökéletes élmény legyen a nézőknek. A szakemberek 50 kilométer elektromos vezetéket fektetnek le és kötnek be, 5 900 pirotechnikai elemet, 3 500 nagy kaliberű tűzijáték bombát és mozsárt, valamint 2 200 római gyertyát helyeznek el.

Ezeket életre keltve mintegy 21 ezer látványeffektus érvényesül majd hétfő este Budapesten, a Duna felett.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A 2018-as tűzijátékot különleges zenei aláfestés kíséri. Kifejezetten az ünnepi rendezvényre készült az István király dicsérete című mű, melynek zeneszerzője Szarka Tamás, Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapító tagja, a produkcióban pedig Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő szólózik majd. Az ősbemutatóra augusztus 20-án reggel 9 órakor kerül majd sor a Kossuth téren, ahol a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Honvéd férfikar kíséretében csendül fel az alkotás.

A magyar népdalon alapuló mű modern operává teljesedik ki, fő üzenete pedig, ahogy a dalban is elhangzik: Csodaország Magyarország.

A Parlament előtt, a Lánchíd és a Margit híd között zajlik majd a tűzijáték, a Dunáról fogják fellőni a rakétákat. Számos lezárás lesz a városban, autó helyett érdemes a tömegközlekedést választani.

Lezárják az autósok elől a pesti és a budai alsó és a felső rakpartot is a két híd között, ezekről a szakaszokról lehet majd a legjobban élvezni a látványt. A Margit híd is kiváló helyszín, tavaly többen is a Margitszigeti villamosmegállót választották

– tudta meg a az ünnepséget szervező Hungarofest kommunikációs munkatársától.

Eközben a címlapon

„A látványshow végén egy extra meglepetéssel készülünk majd, de erről sajnos többet nem árulhatok el. Azt viszont megsúghatom, hogy a különleges finálé a budai oldalról, illetve a Margit híd budai részéhez közelebbi szakaszáról érvényesül a legjobban”

– mondta a -nak a cég sajtósa, aki azt tanácsolja a kilátogatóknak, hogy a 21 órai kezdés előtt egy órával foglalják el a helyüket. Ez a fogyatékkal élők számára is ajánlott, akiknek idén egy külön helyszínt biztosítanak a tűzijáték megcsodálásához az Olimpia park alatti rakpartszakaszon, illetve, szükség esetén a parkban is. A nézőknek érdemes enni- és innivalóval is készülni, s jó tudni, hogy hétfőn, a nemzeti ünnep miatt szinte minden üzlet zárva tart.

Azoknak, akik nem tudnak kilátogatni a helyszínre, a Duna TV 21 órától élőben közvetíti a tűzijátékot.

Igazi nyárias időre lehet számítani, ideális körülmények között lehet majd tűzijátékot nézni a jelenlegi előrejelzések szerint. Szombaton és vasárnap is sokat süt majd a nap, s szerencsére hétfőre is jó időnk lesz, biztosan nem fogunk fázni még az esti tűzijáték ideje alatt sem.

„Gyenge zápor, esetleg zivatar csak elvétve alakulhat ki egy-egy helyen – a friss számítások szerint az északi tájakon –, melyek csak kis időre zavarhatják meg a szabadtéri programokat. A hajnali órákban 16-20 fok körül alakul a hőmérséklet, délután pedig 29-33 fok közötti maximumokra van kilátás augusztus 20-án”

– közölte a -tal az Időkép.

A jelenlegi számítások szerint az esti tűzijáték idején csapadéknak elhanyagolható az esélye Budapesten, és az ország más településein is, sőt, a szél sem lesz jelentős.

Az augusztus 20-ai rendezvények lebonyolításáért a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, a Terrorelhárítási Központ, a Köztársasági Elnöki Hivatal, a mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ képviselői alkotta operatív törzs felel. Az operatív törzs alelnöke, Kovács Zoltán elmondta, több ezer ember gondoskodik az államalapítás ünnepi programjain részt vevők biztonságáról.

A Katasztrófavédelem megnövelt készenléttel biztosítja a Dunát és környékét, míg mentők 36 egységgel lesz jelen, s a Duna mindkét partjára ambulanciát telepítenek. Győrfi Pál szóvivő a fokozott balesetveszély miatt mindenkit óva intett attól, hogy magas helyre, háztetőre másszon fel megcsodálni a tűzijátékot.

A helyszínre látogatóktól pedig azt kérte, fokozottan vigyázzanak a gyerekekre, különösen a tűzijáték után, amikor oszlik a tömeg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az esti tűzijáték idejére a fővárosi Duna-parton ideiglenes automata állomást alakít ki, amely tízpercenként szolgáltat időjárási adatokat az operatív törzs és a szervezők számára is.

Ha bármi történne a tűzijáték alatt, azonnal le lehet állítani a látványosságot

– tette Kovács Zoltán, a nemzeti ünnepet előkészítő operatív törzs vezetője.

Ez a csapatmunka a záloga annak, hogy ne ismétlődhessen meg a 2006. augusztus 21-ei tragédia, melynek során a hatalmas vihar és az utána kitört pánik miatt öt ember életét vesztette és mintegy ötszázan megsérültek.