INSIDER

Sok­koló ada­tok: csa­lá­don belül erő­sza­kol­ják meg a gye­re­ke­ket

Bár gye­re­ke­in­ket a szó­ra­ko­zó­he­lyek­től félt­jük, a sze­xu­á­lis erő­szak leg­in­kább ott­hon, biz­ton­sá­gos­nak hitt kör­nye­zet­ben tör­té­nik meg. A bí­ró­ság elé ke­rült sze­xu­á­lis erő­szak sér­tett­jei 70 szá­za­lék­ban 14 éven aluli gye­re­kek!
  • Szerző: Cs.R.

Döbbenetes statisztikát készített az Országos Kriminológiai Intézet, miután átnézte a Budapest, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Győr-Moson-Sopron megye bíróságainak szexuális erőszak ügyében 2015-ben hozott jogerős ítéleteit. A vizsgált öt megyében a bíróság elé sértettek 70 százaléka 18 évesnél fiatalabb gyerek, a leginkább érintett korosztály a 7-13 éveseké, de kétéves gyerek is volt az áldozatok között!

"Kiskoromban gyakran jártunk keresztanyumékhoz, imádtam, nagyon jó volt a kapcsolatunk és sokszor nála nyaraltunk. Kb. 5-6éves lehettem mikor épp nála nyaraltam, ő elment vásárolni, így én kettesben maradtam az élettársával. Kint játszottam a kertben, ő behívott, mondván, hogy szerinte már annyit voltam kint, hogy napszúrást kaptam, majd ő megvizsgál. Lefektetett az ágyba, először hozott testápolót (mai napig bevillan ahogy tekeri le a kupakot ), azt mondta leégtem a napon, bekeneget, vetkőzzek le. Aztán mindenfelé simogatni kezdett. Mikor feldugta az ujját a hüvelyembe, emlékszem, hogy sikítottam, hogy fáj. Azt mondta, hogy igaza volt, beteg vagyok, de nem napszúrást kaptam, hanem vakbélgyulladásom lesz, de oda nyúl még egyszer, hogy biztos legyen benne... Ezután sokáig bepisiltem, még huszonéves koromban is előfordult. Van egy 2 éves kisfiam és a legnagyobb félelmem, hogy vele is megtörténik... – írta egy fiatal anyuka a beszeljrola.hu oldalon.

A bíróságokon nem telik el úgy hét, hogy ne lenne tárgyalás 18 éven aluliakkal szemben elkövetett szexuális erőszak ügyében. A kutatás ráadásul csak azokkal az esetekkel foglalkozott, amelyekben  végigvitték az eljárást. A kutatás egyik készítője, az OKRI tudományos főmunkatársa, Parti Katalin szerint a sértettek ötöde, hatoda fordul bírósághoz. Leginkább rejtve a 14 éven aluli gyerekek ellen elkövetett szexuális bántalmazások maradnak.

Fotó: Pinterest

Ezeknek többsége családban fordul elő. A statisztikák szerint az erőszaktevők 80 százaléka jól ismeri a gyereket, csak 20 százalék amelyik családon kívüli erőszak. Az esetek egy részét a gyermekvédelmi szolgálat megakadályozhatná.

Hogy mit mondanak a brutális statisztikáról a szakemberek és hogyan lehetne megakadályozni ezeket a borzalmakat, kiderül a csütörtöki számából!