RIPOSTER

Picike tüntike a Budai várban

Újabb kor­mány­váltó "gi­ga­tün­te­tést" szer­ve­zett keddre a Pár­be­széd. A til­ta­ko­zó­kat a Budai várba hívta az alig mér­hető tá­mo­ga­tott­ságú párt, "el­söprő erejű ak­ci­ó­ju­kat" a mi­nisz­ter­el­nök­ség épü­lete elé ter­vez­ték.

Valójában nem tudni, mi lett volna az „Üdvözlet, Elnök úr” néven meghirdetett esemény célja, hacsak az nem, hogy kifejtsék véleményük: a Miniszterelnökség és a Pénzügyminisztérium várba költöztetése – szerintük – értelmetlen, és csak kidobott pénz.

Ezt demonstrálva „Viktor, a Vár mindenkié”" feliratú táblákat tartottak maguk elé a tüntetők. De sem V. Naszályi Márta párbeszédes politikus helyszínen elmondott rövidke beszédét nem hallhatta, sem a táblák szövegét nem olvashatta a miniszterelnök, hiszen éppen a brazil elnök beiktatásán vett részt.

A tiltakozás méretére jellemző, hogy a résztvevők még egy kisebb turistabuszt sem tölthettek volna meg, hiszen alig egy tucatnyian vettek részt az eseményen.

A Heti Világgazdaság fényképes beszámolója – melyet itt nézhetsz meg – hű képet fest a megmozdulás méretéről.

Arra a kérdésre válaszolva, miért nem hirdette meg szövetségesük, az MSZP, sem a Momentum ezt a megmozdulást, V. Naszályi Márta azt mondta: „meghívták a kerületi pártokat, de

nagyon korán van, most kezdődött az év."

MTI fotó: A Fiatalok a Békéért mozgalom felvonulása.
MTI fotó: A Fiatalok a Békéért mozgalom felvonulása.

Csak összehasonlításul: a háború sújtotta országok névtábláival vonultak a budapesti Szent Egyed (Sant'Egidio) katolikus közösség és a Fiatalok a Békéért mozgalom közös, a béke világnapja alkalmából tartott fáklyás felvonulásának résztvevői a fővárosi Váci utcában. Sokszorta többen, mint a Párbeszéd megmozdulásán...

Eközben a címlapon