KÜLFÖLD

Szem­te­len­ség: fa­kép­nél hagy­ták a mig­rán­sok a se­gít­sé­get nyújtó pápát

Még au­gusz­tus­ban kö­tött ki Olasz­or­szág part­ja­i­nál az a Di­ci­otti nevű hajó, amely­nek fe­dél­ze­tén 144 mig­ráns uta­zott. Több napos hu­za­vona után a kor­mány úgy dön­tött, hogy az il­le­gá­lis be­ván­dor­lók el­hagy­hat­ják a hajót. Sal­vini azon­ban be­je­len­tette 50-en kö­zü­lük el­tűn­tek.
  • Szerző: WM

Ferenc pápa közbenjárására Matteo Salvini olasz belügyminiszter végül engedélyezte augusztus végén, hogy a kikötőben veszteglő Diciotti nevű hajóról partra szállhassanak a migránsok. A megállapodás értelmében 20-20 bevándorlót Írország és Albánia vett át az olaszoktól, míg a többieket az olasz püspökség Rocca di Papában szállásolta volna el, ahol olaszul tanították volna őket és segítették volna a beilleszkedésüket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az elképzelés szép volt, ám az afrikai bevándorlók nem kértek az egyház segítségéből. Salvini Twitter-üzenete szerint ugyanis 50 migráns eltűnt. A hatóságoknak fogalma sincs, hogy mi van velük, lehetséges, hogy már nincsenek is az országban. A belügyi tárca vezetője szerint ez az eset is jól mutatja, hogy ezek az emberek nem háború és az éhínség elől menekülnek, hanem azokat az országokat célozzák meg, ahol a legkedvezőbb a szociális ellátás.

A Diciotti nevű hajó utasai között egyébként is több problémás migráns utazott. A kikötést követően őrizetbe vett az olasz rendőrség négy migránst, akiket embercsempészettel és szexuális visszaélések elkövetésével gyanúsítanak.