KIAJOBB

Magyar fociedző nagy dilemmája: Neymar vagy a Bundesliga?

Kivételes helyzetbe kerülhet Lőw Zsolt. A fiatal szakemberre több szempontból is nehéz, mégis irigylésre méltó döntés vár.
  • Szerző: vav

Melyik a jobb: a Paris Saint-Germainnél dolgozni Neymarral, Kylian Mbappéval és társaikkal, vagy az RB Leipzig játékosaival? Talán Gulácsi Péter lipcsei kapus is egyetért azzal, hogy erre egyértelmű a válasz. De a dúsgazdag PSG-nél csak másodhegedűsnek maradni, a német Bundesliga dinamikusan fejlődő élklubjánál viszont debütálni vezetőedzőként? Ráadásul ott, ahol évek óta dolgozunk, a pályánkat egyengető mentorunk mellett?

Így már nem is olyan egyszerű a döntés! Lőw Zsolt tehát egyszerre kerülhet irigylésre méltó, és pokolian nehéz helyzetbe.

Napra pontosan egy hónapja kürtölte világgá a Bild, hogy a PSG kispadjára esélyes Thomas Tuchel a fiatal magyar edzővel - korábbi mainzi játékosával - szeretne együtt dolgozni Párizsban. Most pedig ugyancsak a német tömeglap írta meg, hogy az RB Leipzig jelenlegi pályaedzőjeként dolgozó Lőw esélyes a vezetőedzői posztra Lipcsében.

Rajta kívül két verzió lehetséges: újra leülhet a kispadra a sportigazgató Ralf Rangnick, vagy átcsábíthatja a salzburgi testvérklubtól Marco Rosét is (utóbbi a legfrissebb hírek szerint nem hajlik a költözésre).

Engem 2019-ig köt a szerződésem az RB Leipzighez. Teljes erőmmel a szezon hátralévő részére koncentrálok!

Ennél többet nem tudok mondani. Ha bármilyen változás történne, tudatom a nyilvánossággal"

– nyilatkozta Lőw a %%-nak még a szenzációs párizsi hírek kipattanásakor.

Azóta annyiban változott a helyzet, hogy vészesen közeleg a döntés ideje, és hogy a magyar edző előtt nyílhat egy másik út is: ha nem akar másodhegedűs lenni a világ egyik legjobb csapata mellett, lehetőséget kaphat szakvezetőként debütálni a német bajnokság egyik élklubja szakvezetőjeként.

Ember legyen a talpán, aki a fentiek ismeretében könnyen döntene ebben a helyzetben. Egy biztos: bárhogy is alakul a 39 éves magyar edző sorsa, vagy már most, vagy (ha ezek a lehetőségek mégsem realizálódnak) kicsit később szép jövő vár rá a szakmában.

 

Rangnick csinált belőle edzőt
A 39 éves, jelenleg a legmagasabb szintű edzői tanulmányokat végző Lőw Zsolt még Hoffenheim-játékosként ismerte meg a német szaktekintélyt, Ralf Rangnickot. Akkori trénere később sportigazgatóként adott neki edzői munkát a Red Bull osztrák focicsapatainál (Liefering, Salzburg), majd három éve áthívta a német focielitbe berobbanó RB Leipzighez. Ott előbb maga Rangnick, aztán 2016 nyara óta Ralph Hasenhüttl másodedzőjeként dolgozott.