MEDICINA

Ne mér­gezd a csa­lá­dod! Eze­ket az éte­le­ket sose me­le­gítsd újra!

Ugye nem aka­rod meg­mér­gezni a csa­lá­dot? Akkor eze­ket a ma­ra­dé­ko­kat in­kább ne ter­vezd be a más­napi ebéd­hez. Sem­mi­képp ne me­le­gítsd újra őket!

Van, amit nem érdemes eltenni másnapra (Fotó: Pinterest)
Van, amit nem érdemes eltenni másnapra (Fotó: Pinterest)
Cékla

Ebben a zöldségben sok a nitrát, ami alapjában nagyon egészséges, de újramelegítve már nem annyira, mivel melegítés közben ártalmas nitritté alakul. A céklás ételeket mindig frissen készítsd.

Csirke

A csirkehús fehérjéinek szerkezeteaz újramelegítés hatására megváltozik, és ez akár emésztési problémákat is okozhat. Ha nem tudsz ellenállni a tegnapi sült csirkének, inkább edd meg hidegen, ha pedig mégis megmelegítenéd, alacsony hőmérsékleten, sokáig süsd.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Krumpli

A krumpli nagyon hamar elveszti a tápanyagait, sőt, újramelegítve nehezen emészthetővé válik. Ráadásul nem is különösebben finom, inkább készíts frisset.

Gomba

A gombát csakis frissen fogyaszd, mivel a fehérjéi megváltoznak, ha pár órát áll az étel a hűtőben. A melegített gombás étel akár ételmérgezést is okozhat.

Spenót

A spenótot szintén nitráttartalmamiatt nem ajánlatos melegíteni, az alapvetően egészséges nitrát melegítés hatására potenciálisan rákkeltő nitritté alakul.

Tojás

A főtt tojás és a rántotta az egyik legveszélyesebb dolog újramelegítve szalmonella-fértőzést is kaphatsz tőle. Ám más, viszonylag kevés tojást tartalmazó ételeket, például a palacsintát nyugodtan megmelegítheted.

Eközben a címlapon

Zeller

A zeller szintén magas nitráttartalmú zöldség, amely újramelegítve ártalmassá válik.