INSIDER

Nagy vál­to­zás jön a pa­ti­kák­ban, durva ro­hamra ké­szülj

Több is­mert, ibu­pro­fen­tar­talmú fáj­da­lom­csil­la­pító vál­hat vény­kö­te­lessé, és már azt is sej­teni lehet, hogy me­lyek ezek.
  • Szerző: Ripost
Illusztráció.
Illusztráció.
Fotó: Pinterest

A magasabb, vagyis 600, vagy 800 milligramm iboprofent és 300 milligramm dexibuprofent tartalmazó gyógyszereket teszi vénykötelessé az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet – a hatóság erről a honlapján tájékoztatott. Az Azénpénzem.hu ez alapján összegyűjtötte, mely készítményekről lehet szó.

Vénykötelessé válhat:

EZT OLVASTAD MÁR?
  • az Algoflex Forte,

  • a DolgitMax,

  • az Ibumax és

  • a Brufen.

Az Advil tablettái közül viszont – a kritériumok alapján – egyikhez sem kell majd recept. Az OGYÉI korábban közölte, hogy több nemzetközi kutatás eredményét mérlegelve döntött úgy, hogy a magasabb ibuprofén tartalmú gyógyszereket vénykötelessé teszi, de ez várhatóan csak bizonyos tablettákat érint majd.

Eközben a címlapon

"Hivatalosan még nem tudni, melyik gyógyszereket és mikor teszik receptkötelessé, ami megnehezíti a patikák helyzetét" – mondta az InfoRádióban a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.

"Alapvetően két esetre kell felkészülnünk: az egyik, hogy amikor kiderül, hogy egyes népszerű készítmények vénykötelessé válnak, valószínűleg többen többet fognak vásárolni belőle, így egy vásárlási láz alakulhat ki" - mondta vélekedett Marjai Tamás.

"A másik, hogy a vénykötelessé válással kevésbé lesz elérhető egy készítmény a betegek számára, ezért csökkenhet a forgalma, amit a gyógyszertáraknak is figyelembe kell venniük."

A lakosság körében népszerűek az ibuprofén tartalmú gyógyszerek – emlékeztetett a szövetség szakmai igazgatója. Mint mondta, előfordulhat majd, hogy a betegek megveszik a kevesebb hatóanyagú gyógyszert és abból vesznek be többet, de Marjai Tamás hangsúlyozta, hogy nem ez a cél.

"A rendelkezés célja az, hogy a betegek a saját állapotuknak megfelelő dózist vigyék be az adott készítményből, így a hosszú távú cél az lenne, hogy a fájdalomcsillapításra vagy akut fájdalomcsillapításra alacsonyabb dózissal, míg a mozgásszervi panaszokra csak orvosi javaslatra szedjenek be magasabb dózissal ibuprofent a betegek."